Om slægterne Brændgaard & Heilesen

Margrethe Clausdatter Rønnow

Margrethe Clausdatter Rønnow

Kvinde - eft. 1490

Generationer:      Standard    |    Kompakt    |    Lodret    |    Kun tekst    |    Register    |    Tabeller    |    PDF

Generation: 1

  1. 1.  Margrethe Clausdatter RønnowMargrethe Clausdatter Rønnow døde efter 1490; blev begravet efter 1490 i Norra Vram, Skåne, Sverige.

    Notater:

    Begravet:
    Ligsten afbildet.

    Margrethe blev gift med Hr. Steen Basse Bille, til Allinde og Lyngsgaard før 1490. Steen (søn af Hr. Torbern Bille, Allindemagle og Svanholm og Sidsel Ovesdatter Lunge) blev født cirka 1446; døde efter 21 jul. 1520; blev begravet i Norra Vram, Skåne, Sverige. [Gruppeskema] [Familietavle]

    Børn:
    1. 2. Hr. Claus Bille, til Allinde og Lyngsgård  Efterkommere til dette punkt blev født cirka 1490; døde den 4 jan. 1558 i Luggude, Skåne, Sverige; blev begravet i 1558 i Norra Vram, Skåne, Sverige.
    2. 3. Birgitte Stensdatter Bille  Efterkommere til dette punkt døde den 21 jun. 1553.
    3. 4. Elline Steensdatter Bille  Efterkommere til dette punkt døde den 19 sep. 1559 i Roskilde, Sømme, Roskilde; blev begravet i 1559 i Sneslev, Ringsted, Sorø.


Generation: 2

  1. 2.  Hr. Claus Bille, til Allinde og Lyngsgård Hr. Claus Bille, til Allinde og Lyngsgård Efterkommere til dette punkt (1.Margrethe1) blev født cirka 1490; døde den 4 jan. 1558 i Luggude, Skåne, Sverige; blev begravet i 1558 i Norra Vram, Skåne, Sverige.

    Andre Begivenheder og Egenskaber:

    • Titel: 1520; Ridder
    • Beskæftigelse: 1527; Lensmand
    • Beskæftigelse: 1527; Rigsråd

    Notater:

    Levned:
    "Bille, Claus, o.1490-1558, til Lyngsgaard, Raabelev, Vandaas, Allinde og flere Godser var Søn af ndfr. nævnte Steen Bille Basse til Lyngsgaard (d. 1519) og dennes anden Hustru og Broder til Ærkebispen i Lund, Torbern B. Han var et af de mest fremragende Medlemmer af den Skaanske Adel paa Frederik I’s og Christian III’s Tid, saa vel paa Grund af sine store Godser og uhyre Rigdom som paa Grund af sin retskafne, dygtige og energiske Karakter. Han efterfulgte Faderen i de fleste af dennes Skaanske Forleninger, deltog i Kong Christian II’s Tog til Sverige 1520 og var en af de 4 danske Adelsmænd, som i Marts Maaned afsluttede Upsalaforliget med det svenske Rigsraad, ligesom han efter Stockholms Erobring blev sat til Slotsloven paa Stockholm Slot sammen med Otte Krumpen og Niels Lykke, da Kong Christian drog tilbage til Danmark. Ved Kongens Kroning 4. Nov. 1520 blev han slaaet til Ridder, og i de følgende Dage spillede han en vigtig Rolle som den, der i Forening med Søren Norby fængslede de svenske Adelsmænd. At han ved Blodbadet i Stockholm skal have frembaaret Bøddeløxen, er et, sikkert nok, ubevisligt Paasagn i den svenske Smædekrønnike.
    Kong Frederik I’s Regering bragte Bille-Slægten en politisk Magt og Indflydelse som ingen anden Slægt i Danmark, og C. B. fik ogsaa sin Part deraf. Han deltog i Kampen mod Søren Norby og de oprørske Skaaninger og erhvervede sig en Del af Niels Brahes Gods, deriblandt Vandaas, som i over et Aarhundrede skulde blive en af hans Slægts Hovedgaarde. Han giftede sig 1524 med Lisbet Ulfstand, Datter af Jens Holgersen U., og blev derved nøje knyttet til en af Tidens mægtigste Slægter. 1528 blev han forlenet med Baahus Slot, blev Medlem af det norske Rigsraad og inden Kong Frederiks Død ogsaa af det danske. Til disse Æresposter gjorde han sig fortjent ved den Dygtighed, hvormed han 1532 optraadte under Christian II’s Angreb paa Norge, og ved de store Ofre, han bragte ved at udbetale den Sum, hvorfor Kong Gustav samme Aar tilbagegav Vigen, som han siden 1523 havde siddet inde med. Det blev da ogsaa ham, hvem det vanskelige Hverv betroedes – i Forening med Svogeren Truid Ulfstand og Biskop Hans Reff af Oslo – at bringe Orden i de opløste Forhold, hvori Norge befandt sig. Dette lykkedes ogsaa til Dels, i det det norske Rigsraad paa et Møde i Throndhjem 7. Nov. 1532 underskrev den saakaldte «Eningsakt», som paa ny fastslog Danmarks og Norges Forening. Kort efter C. B.s Hjemkomst til Danmark døde Kong Frederik, og paa den bekjendte Herredag i Kjøbenhavn i Juni Maaned 1533, hvor Bille-Slægten spillede en saa afgjørende Rolle saa vel i Reformationssagen som i Tronfølgesagen, var C. B. tilstede og støttede sin Slægts Politik.
    Under Grevefejden sad han i god Behold paa det stærke Baahus Slot; han var en af de faa østdanske Rigsraader, som ikke hyldede Grev Christoffer, og han blev derved en Støtte og Hovedmand for det Parti, som i Tilslutning til Svenskerne arbejdede for Hertug Christians Valg til dansk Konge. Han har i disse Krigens Aar ført et særdeles virksomt og indholdsrigt Liv; vi finde ham snart i Norge og Skaane, snart i Jylland og Fyn, deltagende i de store Kampe, som afgjorde Rigets og Folkets Skæbne, og forhandlende snart med Kong Gustav, snart med det norske søndenfjældske Raad, som han formaaede til at hylde Kong Christian. I Okt. 1535 sendtes han til det nordenfjældske Norge for at underhandle med Ærkebispen og Raadet om Kongens Valg og om Paalæggelsen af en Skat. Det var en farefuld Expedition, thi ingensteds vare Modsætningerne og Hadet mellem de ledende Personer større end her. C. B. medtog Vincents Lunge og Biskop Hans Reff, da han 10. Dec. 1535 fra Oslo begav sig til Throndhjem. Begge disse Mænd vare Ærkebispens gamle og bitre Fjender. Ikke desto mindre bleve de modtagne venlig, og Ærkebispen samtykkede i alt, hvad Kongens Sendebud forlangte. Men 3. Jan. 1536 udbrød blandt den i Throndhjem forsamlede Almue et Oprør, Ærkebispen gav efter for Folkebevægelsen, og Mængden stormede løs paa de danske Sendebuds Herberg: Vincents Lunge blev dræbt, og de to andre undgik kun med Nød og næppe Døden. Tillige med Eske Bille (s. ndfr.) bleve de satte i Forvaring i Klosteret paa Tuterøen, og her blev nu C. B. siddende Vinteren over, medens Ærkebispen rejste Folket for Pfalzgrev Frederiks Sag. Da imidlertid Erobringen af Norges Hovedfæstninger, Bergenhus, Akershus og Baahus, hvor Fru Lisbet Ulfstand ledede Modstanden, mislykkedes, forhandlede Ærkebispen paa ny med Fangerne paa Tuterøen, og i Begyndelsen af April slap de fri, efter at C. B. havde forpligtet sig til ikke at hævne Oprøret og Fængslingen i Throndhjem og til at holde Baahus og Vigen til Ærkebispens og det norske Rigsraads Haand, indtil Kongevalget havde fundet Sted. I Maj Maaned vendte C. B. atter tilbage til Danmark efter sin mislykkede Sendelse.
    C. B. var tilstede paa Rigsdagen i Kjøbenhavn 1536, og han har underskrevet Recessen og Haandfæstningen, vistnok med Uvilje som saa mange af det gamle katholske Rigsraad. Men han fandt sig hurtig til rette i den nye Tingenes Orden, og som en praktisk, dygtig og forstandig Mand blev han i de følgende Aar stærkt benyttet. Hans Kjendskab til norske Forhold og hans Stilling som Lensmand paa Baahus sikrede ham en betydelig Indflydelse paa Norges indre Anliggender. Det var ham, som i Forening med Truid Ulfstand udarbejdede den norske Reces 1539, der blev Grundlaget for den norske Lovgivning, indtil Christian V’s Lov indførtes. Og da den unge Prins Frederik 1548 blev sendt til Norge for at hyldes som sin Faders Eftermand, var Hr. Claus selvskreven til at være hans vigtigste Ledsager og Raadgiver paa denne Rejse. Som Grænsevogter mod Sverige laa han i stadig Strid med Kong Gustav og den svenske Adel, især i Vestergøtland. Gjentagne Grænsemøder maatte afholdes, inden disse Stridigheder bleve bilagte; men indtil sin Død maatte han høre ilde af Svenskerne, og Kong Gustav har i sin Smædekrønnike mod de danske særlig givet C. B. et slet Skudsmaal. Desto smukkere ere Udtalelserne om ham fra dansk Side, og især har Lyskander i «De Billers, Jenses Sønners, 16 Aner» og i sin Fortegnelse over danske lærde sikret ham et smukt Efterdømme. Hans trofaste og modige Hustru døde allerede 1540 efter at have født ham 4 Sønner og 7 Døtre; selv døde C. B. 4. Jan. 1558 paa Lyngsgaard i Skaane, efterladende sig en uhyre Rigdom, saa vel i Jordegods og Kjøbstadgods som i rede Penge. Han ligger med sin Hustru begravet i Vram Kirke. (F. Carlsen, Efterretn. om Gammelkjøgegaard S. 61 ff. ; Rørdam, Lyskanders Levned S. 211 f. Skånska Herregårdar, under Råbelöf og Vanås. (Mollerup)." (DBL, 1 Udg.)

    "til Allinde og Lyngsgård (Luggude H.) (arvet 1520 efter faderen), Råbelev (Villands H.), Vandås (Øster Gynge H.), som han 1525 fik tilskødet af kronen, -, 1519 kommandant på Elfsborg, deltog 1520 i toget mod Sverige, deltog i Uppsalaforliget og lå i slotslov i Stockholm, blev s.å. (4. nov.) ridder, s.å. (7. nov.) foretog han sammen m. Søren Norby fængslingen af de svenske bisper og adelsmænd, efter kongeskiftet tro mod Frederik I. 1523 sendt til Gotland for at forhandle m. Søren Norby, da denne 1525 landede i Skåne, mødtes de atter som fjender og Lyngsgård afbrændtes, havde til 1527 Nederby len og fik efter sin fader Vesterstad len, som han 1556 afstod til sin ældste søn, 1527 lensmand på Båhus, norsk og dansk rigsråd, forsvarede 1531-1532 lenet og arbejdede på en genoprettelse af unionen, mødte 1533 i Gottorp m. overenskomsten af 1532 (7. nov.), der fastslog Danmarks og Norges forening.
    Sluttede sig til Christian 3. under fejden, 1532 (aug) sendtes han til Norge på kongens og rigsrådets vegne at få de frafaldne til at underkaste sig og forny traktaten af 1450, 1535 sendtes atter til Norge til forhandling m. ærkebispen i Trondheim, men blev fanget under det efterfølgende oprør. Deltog 1539 i udarbejdelsen af den norske reces sammen m. sin gamle fælle Truid Ulfstand, ledsagede 1548 hertug Frederik til Norge, var på grund af sin dygtighed og rigdom en af sin tids indflydelsesrigeste mænd i Danmark og Norge, som vogter af grænsen lå han i bestandig strid m. Gustav Vasa og den svenske adel" (Holbek & Brun)

    Beskæftigelse:
    1527 Nederby og Vesterstad len, samt Båhus.

    Begravet:
    Ligsten afbildet.

    Claus blev gift med Lisbeth Jensdatter Ulfstand den 31 jan. 1524 i Luggude, Skåne, Sverige. Lisbeth (datter af Hr. Jens Holgersen Ulfstand, til Glimminge og Margrethe Arvidsdatter Trolle) blev født cirka 1505; døde den 5 apr. 1540 i Bohus, Kungälv, Sverige; blev begravet i 1540 i Norra Vram, Skåne, Sverige. [Gruppeskema] [Familietavle]

    Børn:
    1. 5. Jens Bille  Efterkommere til dette punkt blev født den 26 jan. 1531 i Varberg, Halland, Sverige; døde den 28 apr. 1575 i Luggude, Skåne, Sverige; blev begravet i 1575 i Norra Vram, Skåne, Sverige.
    2. 6. Margrethe Clausdatter Bille  Efterkommere til dette punkt blev født den 28 feb. 1525 i Luggude, Skåne, Sverige.
    3. 7. Beate Clausdatter Bille, til Allinde  Efterkommere til dette punkt blev født den 29 apr. 1526 i Frosta, Skåne, Sverige; døde den 18 okt. 1605 i Lund, Skåne, Sverige; blev begravet den 30 okt. 1605 i Lund, Skåne, Sverige.
    4. 8. Steen Bille, til Råbelev, Vandås og Næsbyholm  Efterkommere til dette punkt blev født den 14 nov. 1527; døde den 5 jan. 1586 i Karlebo, Lynge-Kronborg, Frederiksborg; blev begravet den 16 feb. 1586 i Helsingborg, Skåne, Sverige.
    5. 9. Sidsel Clausdatter Bille  Efterkommere til dette punkt blev født den 25 nov. 1528 i Bohus, Kungälv, Sverige; døde den 29 sep. 1580 i Aalborg Købstad, Fleskum, Aalborg; blev begravet i 1580 i Sulsted, Kær, Aalborg.
    6. 10. Sophie Clausdatter Bille  Efterkommere til dette punkt blev født den 21 nov. 1529 i Bohus, Kungälv, Sverige; døde den 12 apr. 1587 i Gudum, Skodborg, Ringkøbing.
    7. 11. Birte Clausdatter Bille, til Ydernæs  Efterkommere til dette punkt blev født den 11 feb. 1534 i Bohus, Kungälv, Sverige.
    8. 12. Maren Clausdatter Bille  Efterkommere til dette punkt blev født den 6 jul. 1537 i Bohus, Kungälv, Sverige; døde efter 1607.
    9. 13. Lisbet Clausdatter Bille  Efterkommere til dette punkt blev født den 25 mar. 1540 i Bohus, Kungälv, Sverige; døde i 1613.

  2. 3.  Birgitte Stensdatter Bille Efterkommere til dette punkt (1.Margrethe1) døde den 21 jun. 1553.

    Notater:

    Død:
    Ligsten afvildet i Hobek & Brun - efter DAA.

    Birgitte blev gift med Jens Torbensen Rosensparre, til Skarholt den 28 sep. 1516 i Luggude, Skåne, Sverige. Jens (søn af Torben Jensen Rosensparre, til Skarholt) døde i 1530. [Gruppeskema] [Familietavle]

    Børn:
    1. 14. Anne Jensdatter Rosensparre  Efterkommere til dette punkt blev født skønnet 1525; døde i 1555; blev begravet i 1555 i Helligånd, Sokkelund, København.
    2. 15. Steen Rosensparre, til Skarhult  Efterkommere til dette punkt blev født den 7 sep. 1523; døde den 20 okt. 1565 i Köinge, Halland, Sverige; blev begravet i 1565 i Frosta, Skåne, Sverige.

  3. 4.  Elline Steensdatter Bille Efterkommere til dette punkt (1.Margrethe1) døde den 19 sep. 1559 i Roskilde, Sømme, Roskilde; blev begravet i 1559 i Sneslev, Ringsted, Sorø.

    Notater:

    Begravet:
    Ligsten afbildet.

    Familie/Ægtefælle/Partner: Maurids Skave, til Eskildstrup. Maurids (søn af Herluf Skave, til Eskildsrup, og Øllegaard Henningsdatter Walkendorff) blev født den Ja, dato ukendt; døde den 28 maj 1532 i Sneslev, Ringsted, Sorø. [Gruppeskema] [Familietavle]



Generation: 3

  1. 5.  Jens BilleJens Bille Efterkommere til dette punkt (2.Claus2, 1.Margrethe1) blev født den 26 jan. 1531 i Varberg, Halland, Sverige; døde den 28 apr. 1575 i Luggude, Skåne, Sverige; blev begravet i 1575 i Norra Vram, Skåne, Sverige.

    Andre Begivenheder og Egenskaber:

    • Beskæftigelse: Lensmand
    • Beskæftigelse: 1555; Hofsinde
    • Beskæftigelse: eft. 1555; Redaktør

    Notater:

    Levned:
    "Til Lyngsgaard og Vram, af hvilke han oprettede Billesholm, Gammel Køgegaard (Ramsø H.), og Vrejlev Kloster (Børglum H.), som han 1575 tilbyttede sig af Kronen for Allindemagle. Studerede o. 1551 i udlandet navnlig i Paris sammen m. broderen Steen og Christen Mortensen Morsing, 1555-1559 hofsinde, deltog i Ditmarskertoget, 1560-1571 lensmand på Gotland, hvor han under krigen gjorde god tjeneste, ligesom søsteren Beate interesserede han sig for folkeviser, og han har efterladt et stort værdifuldt visehåndskrift, der findes på landsarkivet i Odense." (Holbek & Brun)

    Beskæftigelse:
    1560 - 1571 på Gotland.

    Beskæftigelse:
    1555 - 1559.

    Beskæftigelse:
    Jens Billes Håndskrift. "Manuskriptet er omkring 20×14½ cm og skrevet på papir. Det indeholder 162 folier, der alle bærer det samme vandmærke. Det indeholder 87 digte, som er skrevet med omkring 17 forskellige håndskrifter, hvoraf de vigtigste er Jens Bille (1531–75), Sten Clausen Bille og Anne Skave; de er nummereret med blyant af Svend Grundtvig.[3] Manuskriptet har navn efter Jens Bille, der navngav sig selv som dets ejer. Digtene 1-86 blev skrevet i perioden 1555-89, og digt 87, der handler om Frederik 2. af Danmarks død, er fra 1589" ... 'Jens Billes Visebog har karakter af en typisk familievisebog. Adskillige genrer er repræsenteret i bogen: ridderviser, skæmteviser, historiske viser, aktuelle viser, salmer, adelslyrik - og muligvis nogle afskrevne skillingstryk. Endvidere taler meget for, at en del mundtlig, sungen tradition findes nedskrevet her' (Rita Pedersen).(Wikipedia).
    For indhold og tekst af samlingen, se fx. https://duds.nordisk.ku.dk/tekstresurser/aeldste_danske_viseoverlevering/viseboegerne/jens_billes_haandskrift/ samt https://cst.dk/dighumlab/duds/DFK/Dorthe/html/JensBille.htm (set 4 Sep 2018).

    Jens blev gift med Karen Eilersdatter Rønnow, til Hvidkilde den 3 dec. 1559 i Nyborg, Vindinge, Svendborg. Karen (datter af Eiler Rønnow, til Hvidkilde og Anne Tygesdatter Krabbe, af Østergaard) døde den 4 apr. 1592 i Aastrup, Sallinge, Svendborg; blev begravet den 9 maj 1592 i Egense, Sunds, Svendborg. [Gruppeskema] [Familietavle]

    Børn:
    1. 16. Anne Jensdatter Bille  Efterkommere til dette punkt blev født den 26 maj 1564 i Visborg, Hindsted, Aalborg; døde den 22 nov. 1640.
    2. 17. Steen Bille, til Billesholm  Efterkommere til dette punkt blev født den 10 maj 1565 i Visborg, Hindsted, Aalborg; døde i okt. 1629.
    3. 18. Jens Bille, til Vrejlevkloster og Orelund  Efterkommere til dette punkt blev født den 27 okt. 1567 i Visborg, Hindsted, Aalborg; døde i 1617 i Hellested, Stevns, Præstø; blev begravet i 1617 i Hellested, Stevns, Præstø.
    4. 19. Marqvard Bille, til Hvidkilde  Efterkommere til dette punkt blev født den 18 dec. 1568 i Visborg, Hindsted, Aalborg; døde den 9 jan. 1631 i Odense Købstad, Odense, Odense; blev begravet den 24 jan. 1631 i Aastrup, Sallinge, Svendborg.
    5. 20. Erik Bille, til Rønnovsholm  Efterkommere til dette punkt blev født den 26 apr. 1570 i Visborg, Hindsted, Aalborg; døde den 6 sep. 1600 i Vrejlev, Børglum, Hjørring.
    6. 21. Henning Bille, til Vrejlevkloster  Efterkommere til dette punkt blev født den 7 apr. 1575 i Luggude, Skåne, Sverige; døde i 1615 i Aalborg Købstad, Fleskum, Aalborg.

  2. 6.  Margrethe Clausdatter Bille Efterkommere til dette punkt (2.Claus2, 1.Margrethe1) blev født den 28 feb. 1525 i Luggude, Skåne, Sverige.

    Andre Begivenheder og Egenskaber:

    • Beskæftigelse: Kammerjomfru

    Notater:

    Gift med Christoffer Johansen Lindenov, til Drenderup (d. 11 Apr 1585, Drenderup, Ødis, Nørre Tyrstrup, Vejle).
    Barn i ægteskabet: Dorte Christoffersdatter Lindenov, til Aggersvold.

    Beskæftigelse:
    En af dronningens jomfruer. (Holbek & Brun)


  3. 7.  Beate Clausdatter Bille, til AllindeBeate Clausdatter Bille, til Allinde Efterkommere til dette punkt (2.Claus2, 1.Margrethe1) blev født den 29 apr. 1526 i Frosta, Skåne, Sverige; døde den 18 okt. 1605 i Lund, Skåne, Sverige; blev begravet den 30 okt. 1605 i Lund, Skåne, Sverige.

    Andre Begivenheder og Egenskaber:

    • Beskæftigelse: Hofmesterinde

    Notater:

    Levned:
    "Bille, Beate, 1526-1605, var en Datter af nedennævnte Hr. Claus B. til Lyngsgaard og blev født paa Skarholt i Skaane 29. April 1526. 18 Aar gammel blev hun gift med Otte Brahe til Knudstrup, hvem hun fødte en talrig Børneflok, deriblandt den berømte Tyge Brahe og Steen og Axel Brahe, der siden bleve Medlemmer af Rigens Raad. Otte Brahe var selv en anset Mand, der var Rigsraad og havde betydelige Forleninger. Af disse beholdt B. B. efter hans Død (9. Maj 1571) Froste Herred til 1575, Vissenbjærg Birk i Fyn til 1575 og Rødinge Len i Skaane til 1592. Da hendes Svigerinde Inger Oxe, Jørgen Brahes Enke, 1584 fratraadte sin Stilling som Hofmesterinde hos Dronning Sophie, blev B. B. hendes Efterfølgerske og beklædte denne Stilling i 8 Aar. Ikke blot fordi hun saa vel ved sin Fødsel som ved sit Giftermaal var knyttet til Landets mest storættede Slægter, men ogsaa paa Grund af fremragende personlige Egenskaber indtog B. B. i sin lange Enkestand en fremragende Plads i den dalevende danske Adel. Hun var en af Anders Sørensen Vedels Velynderinder og havde, maaske dog nærmest paa Enkedronningens Opfordring, Andel i, at han udgav sin fortjente Samling af Kæmpeviser; Vedel har ogsaa 1592 til hende dediceret en lille Andagtsbog. Hun døde 18. Okt. 1605 paa Lundegaard og ligger begraven hos sin Ægtefælle i Kaagerød Kirke. (Ligpræd.-Biografi i Karen Brahes Bibl.i. ; (Thiset.). (DBL, 1. Uud)
    "til Allinde, hofmesterinde hos dronning Sophie, blev moder til Tycho Brahe, interesserede sig lige som broderen Jens for folkeviser, og hørte i øvrigt til i kredsen omkring Anders Sørensen Vedel." (Holbek & Brun)

    Beate blev gift med Otte Brahe, til Knudstrup den 23 nov. 1544 i Ingelstad, Skåne, Sverige. Otte (søn af Tyge Axelson Brahe, til Tosterup og Vidsköfle og Sophie Jørgensdatter Rud, til Elved) blev født den 2 okt. 1518 i Ingelstad, Skåne, Sverige; døde den 9 maj 1571 i Helsingborg, Skåne, Sverige. [Gruppeskema] [Familietavle]

    Børn:
    1. 22. Tycho Brahe  Efterkommere til dette punkt blev født den 14 dec. 1546 i Knudstrup, Skåne, Sverige; døde mellem 14 okt. 1601 og 24 okt. 1601 i Prag, Böhmen, Tjekkiet; blev begravet i 1601 i Prag, Böhmen, Tjekkiet.
    2. 23. Lisbeth Ottesdatter Brahe  Efterkommere til dette punkt blev født den 10 sep. 1545 i Svalöv, Skåne, Sverige; døde den 30 okt. 1563 i Ranum, Slet, Aalborg; blev begravet den 14 nov. 1563 i Kettrup, Vester Han, Thisted.

  4. 8.  Steen Bille, til Råbelev, Vandås og NæsbyholmSteen Bille, til Råbelev, Vandås og Næsbyholm Efterkommere til dette punkt (2.Claus2, 1.Margrethe1) blev født den 14 nov. 1527; døde den 5 jan. 1586 i Karlebo, Lynge-Kronborg, Frederiksborg; blev begravet den 16 feb. 1586 i Helsingborg, Skåne, Sverige.

    Andre Begivenheder og Egenskaber:

    • Beskæftigelse: Fabrikant
    • Beskæftigelse: Lensmand
    • Beskæftigelse: eft. 1555; Kancellisekretær
    • Beskæftigelse: 1560; Søkaptajn
    • Beskæftigelse: ml. 1563 og 1570; Løjtnant
    • Beskæftigelse: 1577; Landsdommer

    Notater:

    Gift 1557, Fovslet,, Ødis, Nørre Tyrstrup, Vejle, med Kirsten Andersdatter Lindenov (aft 1538, - 16 Feb 1596)
    Børn iægteskabet Claus Bille, til Vandås (c. 1574 - 13 Mar 1647),
    Lisbet Bille, til Vandås (14 Apr 1576, Herrisvad, Riseberga, Kristianstad, Sverige - 11 Apr 1656, Taagerød, Lidemark, Bjæverskov, Præstø),
    Anders Bille, til Rosendal og Råbelev (1580 - 1633).

    Levned:
    "Til Råbelev, Vandås og Næsbyholm (Vemmenhøg h.) -, blev opdraget i Dragsmark, siden i Bodø kloster, studerede i udlandet før 1555 sammen m. broderen Jens og Christen Mortensen Morsing, opholdt sig navnlig i Frankrig, men også i England, Skotland og Tyskland, tjente derefter fem år i kancelliet og brugtes et par gange til udenlandske sendelser, 1556-1587 forlenet m. Vesterstad, 1560-1562 m. Grimmelstrup og Karleby, 1562-1578 m. Fønje, 1564-1567 m. Sandby len, 1560 skibschef, men tjente i Syvårskrigen som fænrik ved den skånske fane. 1565 lensmand på Herrisvad kloster, alle hans forleninger var beliggende i Skåne, ligesom hans private besiddelser Vandås, Råbelev samt Næsbyholm, som han ved et stort mageskifte med kronen erhvervede sig 1574 mod at afstå hustruens medgift i Sellerup i Jylland, 1577 en kort tid landsdommer i Skåne, var en lærd og dygtig mand, der støttede sin søstersøn den berømte Tyge Brahe, og var den første, som her i landet anlagde et glasmageri og en papirmølle, død 5. jan. 1586 ved Nivå i sin »kane«." (Holbek & Brun)
    (Dealjeret biografi i DBL, 1. Udg)

    Beskæftigelse:
    1556 - 1587 Vesterstad, 1560 - 1562 Grimmelstrup og Karleby, 1562 - 1578 Fønje, 1564 - 1567 Sandby len, 1565 på Herrisvad kloster.

    Beskæftigelse:
    Anlagde et glasmageri og en papirmølle.

    Beskæftigelse:
    Fænrik ved den skånske fane.

    Beskæftigelse:
    I Skåne.

    Begravet:
    Ligsten afbildet.


  5. 9.  Sidsel Clausdatter Bille Efterkommere til dette punkt (2.Claus2, 1.Margrethe1) blev født den 25 nov. 1528 i Bohus, Kungälv, Sverige; døde den 29 sep. 1580 i Aalborg Købstad, Fleskum, Aalborg; blev begravet i 1580 i Sulsted, Kær, Aalborg.

    Notater:

    Gift aft 1547 med Just Høeg (Banner), til Vang og Leergrav (c. 1515, Leergrav, Bøvling, Skodborg, Ringkøbing - 1557, Vang, Sulsted, Kær Aalborg).
    Børn i ægteskabet: Stygge Høeg (Banner), til Vang og Kærgaardsholm (btw 1547-1557 - c. 1630),
    Elisabeth Justdatter Høeg (Banner) (btw 1547-1557, Vang, Sulsted,Kær Aalborg - aft 1589, Bjørnsholm (Vitskøl Kloster), Ranum, Slet, Aalborg).

    Begravet:
    Ligsten afbildet.


  6. 10.  Sophie Clausdatter Bille Efterkommere til dette punkt (2.Claus2, 1.Margrethe1) blev født den 21 nov. 1529 i Bohus, Kungälv, Sverige; døde den 12 apr. 1587 i Gudum, Skodborg, Ringkøbing.

    Notater:

    Gift 28 Sep 1550, Malmö, Skåne, Sverige med Malte Jensen Sehested, til Holmgaard, Vellingshøj og Boller m.m. (1529, Holmgaard, Skodborg, Ringkøbing - bef 7 Mar 1592).
    Børn i ægteskabet: Anne Maltesdatter Sehested (f. og d. 1551),
    Steen Maltesen Sehested, til Holmgaard (12 Jan 1553, Gudum Kloster, Skodborg, Ringkøbing - 22 Aug 1611, Kalmar Slot, Sverige),
    Anne Maltesdatter Sehested, til Bodum Bisgaard (25 Jan 1554, Holmgaard, Skodborg, Ringkøbing - 9 Mar 1621, Odden, Mygdal, Vennebjerg, Hjørring),
    Thomes Maltesen Sehested, til Bækmark og Tanderup (2 Feb 1555 - btw 1608-1609),
    Lisbet Maltesdatter Sehested (19 Apr 1556 -22 May 1600, Skivehus, Skive, Hindborg, Viborg),
    Claus Maltesen Sehested, til Højris (29 Aug 1558 - 4 Apr 1612, Arensburg Slot, Saaremaa, Estland),
    Birgitte Maltesdatter Sehested (22 Feb 1560 - 1594),
    Maren Maltesdatter Sehested (25 Aug 1561, Gudum Kloster, Skodborg, Ringkøbing - 9 Nov 1600, Willestrup Slot, Astrup, Hindsted, Aalborg),
    Jens Maltesen Sehested (d. 1563, Gudum Kloster, Skodborg, Ringkøbing),
    Jens Maltesen Sehested, til Boller (28 Jan 1563 -17 Jan 1586, West-Friesland, Noord-Holland, Nederlandene).


  7. 11.  Birte Clausdatter Bille, til Ydernæs Efterkommere til dette punkt (2.Claus2, 1.Margrethe1) blev født den 11 feb. 1534 i Bohus, Kungälv, Sverige.

    Notater:

    Gift med Christoffer Galde, til Aaby (aft 1503 -1555).
    Børn i ægteskabet: Lisbet Christoffersdatter Galde, til Nygaard (d. 1616),
    Tønne Galde, til Aaby og Nygaard (d. bef 1571).


  8. 12.  Maren Clausdatter Bille Efterkommere til dette punkt (2.Claus2, 1.Margrethe1) blev født den 6 jul. 1537 i Bohus, Kungälv, Sverige; døde efter 1607.

    Notater:

    Gift 5 Sep 1557, Aarhus Bispegaard, med Laurids Skram (Fasti), til Hastrup (9 Jun 1530 - 6 Oct 1587, Hastrup, Thyregod, Nørvang, Vejle).
    Børn i ægteskabet: Lisbeth Lauridsdatter Skram (Fasti) (11 Jan 1563, Viborg Købstad -13 Nov 1600, Kalø Slot, Bregnet, Øster Lisbjerg, Randers),
    Maren Lauridsdatter Skram (Fasti) (10 Feb 1564, Tjele Gods, Sønderlyng, Viborg - bef 7 Jun 1623).


  9. 13.  Lisbet Clausdatter Bille Efterkommere til dette punkt (2.Claus2, 1.Margrethe1) blev født den 25 mar. 1540 i Bohus, Kungälv, Sverige; døde i 1613.

    Lisbet blev gift med Jens Truidsen Ulfstand, til Vemmetofte den 13 feb. 1564 i Karrebæk, Øster Flakkebjerg, Sorø. Jens (søn af Hr. Truid Gregersen Ulfstand, til Torup og Ida Lagesdatter Brok, af Estrup, til Barsebæk og Estrup) døde den 29 jul. 1566 i på Havet; blev begravet i 1566 i Visby, Gotland, Sverige. [Gruppeskema] [Familietavle]


  10. 14.  Anne Jensdatter Rosensparre Efterkommere til dette punkt (3.Birgitte2, 1.Margrethe1) blev født skønnet 1525; døde i 1555; blev begravet i 1555 i Helligånd, Sokkelund, København.

    Anne blev gift med Axel Knudsen Urne, til Søgaard før 1552. Axel (søn af Knud Jørgensen Urne, til Søgård og Aarsmarke og Inger Axelsdatter Walkendorff) blev født efter 1501 i Nørre Søby, Åsum, Odense; døde den 6 mar. 1577 i Nørre Søby, Åsum, Odense; blev begravet den 18 mar. 1577 i Nørre Søby, Åsum, Odense. [Gruppeskema] [Familietavle]


  11. 15.  Steen Rosensparre, til Skarhult Efterkommere til dette punkt (3.Birgitte2, 1.Margrethe1) blev født den 7 sep. 1523; døde den 20 okt. 1565 i Köinge, Halland, Sverige; blev begravet i 1565 i Frosta, Skåne, Sverige.

    Andre Begivenheder og Egenskaber:

    • Beskæftigelse: 1548; Hofsinde
    • Beskæftigelse: 1551; Høvedsmand
    • Beskæftigelse: 1559; Lensmand
    • Beskæftigelse: 1563; Proviantmester

    Notater:

    Levned:
    "var 1548 hofsinde og ledsagede med fem heste prinsesse Anna til Sachsen, 1551-52 høvedsmand på Vordingborg, 1652-65 på Kalundborg, 1559-65 forlenet med Bosø kloster, opførte 1562 hovedbygningen på Skarholt, var samme år rigsråd, 1563 proviantmester, fik samme år Strø herred i pant, 1564 sammen med sin svoger Peder Bille og flere krigskommissær.
    Faldt 20. oktober 1565 ved Svarterå." (Holbek & Brun)
    [detaljeret biografi i DBL, 1 Udg.]

    Beskæftigelse:
    1551 - 1552 høvedsmand på Vordingborg, 1652 - 1565 på Kalundborg.

    Beskæftigelse:
    1559 - 1565 forlenet med Bosø kloster.

    Død:
    Falden ved Svarterå,

    Steen blev gift med Mette Olufsdatter Rosenkrantz i 1551. Mette (datter af Hr. Oluf Nielsen Rosenkrantz og Ide Mogensdatter Munk, til Totterupholm) blev født cirka 1533; døde den 2 apr. 1588 i Frosta, Skåne, Sverige; blev begravet den 14 maj 1588 i Frosta, Skåne, Sverige. [Gruppeskema] [Familietavle]



Generation: 4

  1. 16.  Anne Jensdatter Bille Efterkommere til dette punkt (5.Jens3, 2.Claus2, 1.Margrethe1) blev født den 26 maj 1564 i Visborg, Hindsted, Aalborg; døde den 22 nov. 1640.

    Notater:

    Gift 9 Aug 1584 på Nakkebølle Gods, Aastrup, Sallinge, Svendborg med Eiler Jacobsen Brockenhuus, til Damsbo, Nakkebølle og Hellerup (29 Jan 1548, Nakkebølle Gods, Aastrup, Sallinge, Svendborg - aft 15 Oct 1602, Nakkebølle Gods, Aastrup, Sallinge, Svendborg).
    Børn i ægteskabet: Karen Eilersdatter Brockenhuus (f. og d. 30 Sep 1585, Damsbo Gods, Jordløse, Sallinge, Svendborg),
    Karen Eilersdatter Brockenhuus (f. og d. 26 Nov 1586, Nakkebølle Gods, Aastrup, Sallinge, Svendborg).


  2. 17.  Steen Bille, til Billesholm Efterkommere til dette punkt (5.Jens3, 2.Claus2, 1.Margrethe1) blev født den 10 maj 1565 i Visborg, Hindsted, Aalborg; døde i okt. 1629.

    Andre Begivenheder og Egenskaber:

    • Beskæftigelse: Forfatter
    • Beskæftigelse: 1588; Kancellisekretær
    • Beskæftigelse: 1592; Lensmand

    Notater:

    Gift 9 Oct 1597, Odense, med Rigborg Hansdatter Lindenov (8 Dec 1577 - 1633).
    Børn i ægteskabet: Jens Bille, til Billesholm og Årup (5 Apr 1599 - 1645),
    Hans Bille, til Jungetgård (8 Jul 1601, Billesholm, Luggude, Skåne, Sverige - 1672),
    Karen Steensdatter Bille (aft 1597 - aft 1651),
    Rigborg Steensdatter Bille (aft 1597 - Nov 1648, Landskrona, Skåne, Sverige).

    Levned:
    "Rejste en tid med præceptor Jacob Svanning i Europa, opholdt sig i Basel 1583 (19. maj), i Geneve 1584, i Orleans 1584 (26. sept.), 1585 (28. sept.) pas til Italien, 1586 (27. sept.) i Basel, 1586 (6. nov.) i Padua, 1586 (13. nov.) i Siena, 1587 (2. juni) i Konstantinopel, 1587 i Jerusalem og Padua, 1588 i Lübeck, 1588-1595 sekr. i kancelliet og benyttedes da gentagne gange på diplomatiske sendelser, bl.a. 1593 (18. aug.) m. kreditiv til kongen af Skotland, afleverede 26. april dette sammen m. Niels Krag, 1592 lensmand på Nonne kloster, 1596-1601 forlenet m. Tureby, 1601-1613 m. Trondheim, Hærjedalen og Jæmtland, 1604 tillige m. Romsdalen, men mistede sine len på grund af sine uheldige forhold under Kalmarkrigen. Han afværgede ganske vist et angreb på Trondheim fra den flamske oberst Jan van Munkhoven, der imidlertid uhindret slap gennem Jæmtland, for denne og andre forsømmelser dømtes han på herredagen 1613, måtte betale en stor bøde, hvorved hans kår forringedes meget, takseret jf. oversigt II (DAA 1985-87), var salmedigter og en lærd mand, der ejede en stor bogsamling, død okt. 1629, arvingerne fragik arv og gæld." (Holbek & Brun)


    Beskæftigelse:
    Salmedigter. Den Danske Salmebog nr. 497: Jeg råber fast, o Herre:
    1
    Jeg råber fast, o Herre,
    af dybsens nød til dig,
    du vil mig nådig være
    og gerne høre mig;
    dit øre du nedbøje,
    når jeg min bøn frembær',
    og mærk udaf det høje,
    hvad min begæring er.

    Beskæftigelse:
    1592 på Nonne kloster, 1596 - 1601 Tureby, 1601 - 1613 Trondheim, Hærjedalen og Jæmtland, 1604 tillige Romsdalen.


  3. 18.  Jens Bille, til Vrejlevkloster og Orelund Efterkommere til dette punkt (5.Jens3, 2.Claus2, 1.Margrethe1) blev født den 27 okt. 1567 i Visborg, Hindsted, Aalborg; døde i 1617 i Hellested, Stevns, Præstø; blev begravet i 1617 i Hellested, Stevns, Præstø.

    Notater:

    Gift 3 Aug 1595, Gjorslev Gods, Holtug, Stevns, Præstø, med Ellen Vincentsdatter Juel (c. 1572 - 27 Jun 1619).
    Børn i ægteskabet: Jens Bille (30 Jul 1596 - 7 Sep 1596),
    Lisbet Jensdatter Bille (22 Aug 1597 - 5 Dec 1597),
    Vincents Bille, til Gjorslev og Valbygård (18 Aug 1599, Vrejlev Kloster, Børglum, Hjørring - aft 1662),
    Karen Jensdatter Bille (25 Aug 1601 -1617),
    Else Jensdatter Bille (4 Jan 1602 -19 Jun 1603),
    Steen Bille (aft 1595 - aft 1619),
    Lisbet Jensdatter Bille (aft 1595 - Nov 1630, Rotterdam, Nederlandene),
    Ove Bille (aft 1595 - 1626, Slesvig- Holsten),
    Rønnov Bille, til Sandbygård (2 May 1608, Juellinge, Hellested, Stevns Præstø -1657, Sandbygaard Gods, Sandby, Tybjerg, Præstø).


  4. 19.  Marqvard Bille, til Hvidkilde Efterkommere til dette punkt (5.Jens3, 2.Claus2, 1.Margrethe1) blev født den 18 dec. 1568 i Visborg, Hindsted, Aalborg; døde den 9 jan. 1631 i Odense Købstad, Odense, Odense; blev begravet den 24 jan. 1631 i Aastrup, Sallinge, Svendborg.

    Andre Begivenheder og Egenskaber:

    • Beskæftigelse: 1612; Lensmand
    • Beskæftigelse: 1624; Løjtnant

    Notater:

    Gift 13 Oct 1594, Nakkebølle Gods, Aastrup, Sallinge, Svendborg, med Susanne Eilersdatter Brockenhuus, til Nakkebølle (3 Aug 1575, Nakkebølle Gods, Aastrup, Sallinge, Svendborg - 1606).
    Børn i ægteskabet: Karen Bille, til Hvidkilde (30 Apr 1598, Hvidkilde Gods, Egense, Sunds, Svendborg - 20 May 1670, Engelsholm Slot, Nørup,Tørrild, Vejle),
    (Ukendt) Bille (1 Jul 1599, - 1 Jul 1599),
    (Ukendt) Marqvardsdatter Bill (f. 4 Aug 1600),
    (Ukendt) Marqvardsdatter Bille (7 Sep 1602 - bef Oct 1602),
    Eiler Bille, til Nakkebølle (6 Jan 1604, Hvidkilde Gods, Egense (Sunds H., Svendborg - 8 Oct 1649, Nakkebølle Gods, Aastrup, Sallinge, Svendborg).

    Levned:
    "Bille, Marqvard, 1568-1631, blev født 18. Dec. 1568 paa Visborg Slot; Faderen var den foran nævnte Jens B. Efter at have været udenlands i sin Ungdom tiltraadte han Besiddelsen af sin Mødrenegaard Hvidkilde; senere hen ejede han desuden Nakkebølle, som han arvede efter sin Svigerfader. Fra 1612-16 havde han Odensegaard i Forlening, derefter var han i 12 Aar Lensmand paa Rugaard. Fra 1624-27 var han Lieutenant ved den fynske Adels Rostjeneste. M. B. døde 9. Jan. 1631; han havde 13. Okt. 1594 paa Nakkebølle ægtet Susanne Eilersdatter Brockenhuus, der var en Stifdatter af hans Søster Anne B. og var født 3. Avg. 1575; hun døde allerede 1606 og ligger med sin Husbond begraven i Aastrup Kirke. Vedel Simonsen, Rugaard II, 1, 98 ff. ; Thiset)". (DBL, 1. Udg.)


    Beskæftigelse:
    1612 - 1616 Odensegaard, siden i 12 år Rugaard.

    Beskæftigelse:
    1624 - 1627 v. den fynske Adels Rostjeneste.


  5. 20.  Erik Bille, til RønnovsholmErik Bille, til Rønnovsholm Efterkommere til dette punkt (5.Jens3, 2.Claus2, 1.Margrethe1) blev født den 26 apr. 1570 i Visborg, Hindsted, Aalborg; døde den 6 sep. 1600 i Vrejlev, Børglum, Hjørring.

    Notater:

    Levned:
    "til Rønnovsholm (Børglum H.), blev 1592 gjort umyndig af Erik Hardenberg, hos hvem han voksede op." (Hobek & Brun)

    Erik blev gift med Mette Andersdatter Banner, til Løgismose den 26 sep. 1596 i Odense Købstad, Odense, Odense. Mette (datter af Anders Eriksen Banner, til Gjesingholm og Lyngholm og Dorthe Ottesdatter Rud) blev født i 1575 i Gjesing, Sønderhald, Randers; døde den 10 apr. 1614. [Gruppeskema] [Familietavle]

    Børn:
    1. 24. Jens Bille  Efterkommere til dette punkt blev født den 15 jan. 1598 i Vrejlev, Børglum, Hjørring; døde i 1626.
    2. 25. Anders Bille, til Damsbo og Søbo  Efterkommere til dette punkt blev født den 19 mar. 1600 i Vrejlev, Børglum, Hjørring; døde den 10 nov. 1657 i Fredericia, Elbo, Vejle; blev begravet den 6 nov. 1660 i Haarby, Båg, Odense.

  6. 21.  Henning Bille, til Vrejlevkloster Efterkommere til dette punkt (5.Jens3, 2.Claus2, 1.Margrethe1) blev født den 7 apr. 1575 i Luggude, Skåne, Sverige; døde i 1615 i Aalborg Købstad, Fleskum, Aalborg.

    Andre Begivenheder og Egenskaber:

    • Beskæftigelse: 1610; Søløjtnant

    Notater:

    Gift 6 Nov 1597, Malmö, Skåne, Sverige med Sophie Jørgensdatter Munk (Lange) (f. aft 1564).
    Børn i ægteskabet: Jens Bille (f. aft 1597),
    Jørgen Bille (f. aft 1597),
    Anne Henningsdatter Bille (17 Apr 1599 - 10 Jun 1654),
    Karen Henningsdatter Bille (f. aft 1597 - c. 1627),
    Dorte Henningsdatter Bille(f. aft 1597 - aft 1639).

    Levned:
    "Til Vrejlevkloster, som han solgte -, opdraget sammen m. prinsen (Christian 4.), hjemkaldt fra Sorø 1585 (9. april), studerede 1590 i Helmstedt samtidig m. hertug Ulrik, opholdt sig her 1590 (6. okt.), rejste 1593 udenlands, blev 1595 gjort værgagtig af prinsen, var 1610 skibsløjtn., boede 1614 i Ålborg, død 1615 samme sted, arvingerne fragik arv og gæld, jfr. oversigt II (DAA 1985-87)." (Holbek & Brun)


  7. 22.  Tycho BraheTycho Brahe Efterkommere til dette punkt (7.Beate3, 2.Claus2, 1.Margrethe1) blev født den 14 dec. 1546 i Knudstrup, Skåne, Sverige; døde mellem 14 okt. 1601 og 24 okt. 1601 i Prag, Böhmen, Tjekkiet; blev begravet i 1601 i Prag, Böhmen, Tjekkiet.

    Andre Begivenheder og Egenskaber:

    • Beskæftigelse: Astronom
    • Beskæftigelse: 1576; Lensmand
    • Udvandring: 1597

    Notater:

    Levned:
    Astronom, 1576 forlenet med Ven, 1597 forlod Danmark. Tycho Brahe (eller Tyge Brahe som han blev døbt) blev født i 1546 på familiegodset Knudstup i Skåne som søn af Otto Brahe og Beate Bille. Tycho Brahe voksede dog op hos faderens bror, Jørgen Brahe og hans kone, Inger Oxe (søster til Peder Oxe) på godset Tostrup. Fra han var 7 år fik han undervisning i latin og 12 år gammel (i 1559) begyndte han på Københavns Universitet. I 1560 overværede Tycho Brahe sandsynligvis en delvis solformørkelse, og herefter begyndte hans astronomiske studier. I 1562 rejste han til Leipzig for at studere jura og statsvidenskab, men i stedet koncentrerede han sig om astronomi. Han opdage hurtigt store afvigelser mellem sine egne observationer af planeternes positioner og de postioner, man hidtil havde antaget. Tycho Brahe vendte hjem fra Leipzig i 1565 og mellem 1566 og 1570 studerede han astronomi i Rostrock, Wittenberg, Basel og Augsburg. I denne periode konstruerede han sine første astronomiske instrumenter (i 1564 en radius og i 1569-70 den store kvadrant i Augsburg) og foretog mange observationer.
    I 1570 døde faderen, og Tycho Brahe vendte hjem til Danmark. Den 11. november 1572 fik Tycho Brahe øje på en lysende klar stjerne i stjernebilledet Cassiopaia, som han aldrig tidligere havde set. Stjernen kunne iagttages på himlen i 18 måneder. Sine observationer publicerede han i bogen De Nova Stella. I dag ved vi, at det drejede sig om en supernova. I 1574 giftede Tycho sig med Kirsten Jørgensdatter. I løbet af ægteskabet fik parret 8 børn. I 1575 tog han igen sydpå, og især mødet med landgreve Wilhelm af Hessen, som var meget interesseret i astronomi, kom til at få stor betydning for ham. Da han kom hjem overvejede han at forlade Danmark, men på opfordring af landgreven af Hessen tilbød kongen, Frederik II, Tycho Brahe øen Hven som len og dertil rigelig økonomisk støtte (Tycho Brahes indtægter kom til at udgøre over 1% af statens indtægter!). I august 1576 påbegyndtes den kombinerede bolig og observatorium Uranienborg på Hven. Pga. pladsmangel begyndte byggeriet af observatoriet Stjerneborg i 1584 på en høj udenfor Uranienborg. Som lensmand havde Tycho Brahe forpligtelser overfor kongen og bønderne, men han passede ikke sine forpligtelser særligt godt (f.eks. passede han ikke fyret, og han forlangte meget arbejde af sine bønder og behandlede dem generelt dårligt). Efter Christian IV. i 1596 havde overtaget regeringsmagten, mistede Tycho Brahe de fleste af sine økonomiske privilegier, men beholdt stadig Hven som len. Kritikken gik især på hans behandling af bønderne. I 1597 forlod han Danmark, og i 1598 accepterede han en opfordring fra kejser Rudolf II om at bosætte sig i Prag, hvor han kom til at arbejdede sammen med Johannes Kepler. Tycho Brahe døde i 1601 af en urinvejsforgiftning, muligvis pga. af en kviksølvforgiftning. Han er begravet i Prag.
    Kepler arvede Tycho Brahes observationer, hvilket satte ham i stand til at finde de keplerske love for jorden og planeternes bevægelse omkring solen.
    Havde med den ufri Kvinde Kirstine Barbara Jørgensdatter, 9 Børn, der af Slægten anerkendtes som ægtefødte." (Holbek & Brun)

    Beskæftigelse:
    på Hven.

    Udvandring:
    "By the time he was in his fifties, his behavior became increasingly harsh and arrogant, leading to a falling out with King Christian IV. In 1597, he left Denmark. He eventually settled in Prague where in 1599 he was appointed Imperial Mathematician to the Holy Roman Emperor, Rudolph II." (FindaGrave)

    Død:
    He succumbed to what was probably either kidney failure or a bladder infection at the age of 54. His body was exhumed once in 1901 and again in 2010 for analysis, the results of which conclusively put to rest theories of anything other than a natural death.

    Begravet:
    Gravsted og ligsten afbildet.

    Familie/Ægtefælle/Partner: Kirstine Barbara Jørgensdatter. Kirstine blev født i 1549; døde i 1604 i Prag, Böhmen, Tjekkiet; blev begravet i Prag, Böhmen, Tjekkiet. [Gruppeskema] [Familietavle]


  8. 23.  Lisbeth Ottesdatter Brahe Efterkommere til dette punkt (7.Beate3, 2.Claus2, 1.Margrethe1) blev født den 10 sep. 1545 i Svalöv, Skåne, Sverige; døde den 30 okt. 1563 i Ranum, Slet, Aalborg; blev begravet den 14 nov. 1563 i Kettrup, Vester Han, Thisted.

    Notater:

    Død:
    Bjørnsholm (Vitskøl Kloster).
    Formodet dødsårsag, barn f. 23 Oct 1563.

    Lisbeth blev gift med Henrik Gyldenstierne, til Aagaard i 1563 i Hof og Slot, København, København. Henrik (søn af Knud Henriksen Gyldenstierne, til Aagaard og Jytte Predsbjørnsdatter Podebusk, til Vosborg) blev født den 1 jan. 1540 i Fausing, Sønderhald, Randers; døde den 2 apr. 1592 i Bohus, Kungälv, Sverige; blev begravet den 14 maj 1592 i Kungälv, Västra Götaland, Sverige. [Gruppeskema] [Familietavle]