Om slægterne Brændgaard & Heilesen

Peder Lauridsen Saltensee

Mand ca. 1261 -


Generationer:      Standard    |    Kompakt    |    Lodret    |    Kun tekst    |    Register    |    Tabeller    |    PDF

Generation: 1

  1. 1.  Peder Lauridsen Saltensee blev født cirka 1261.

    Notater:

    Gift med (Ukendt).

    Familie/Ægtefælle/Partner: Ukendt. [Gruppeskema] [Familietavle]

    Børn:
    1. 2. Edel Pedersdatter Saltensee  Efterkommere til dette punkt og døde.


Generation: 2

  1. 2.  Edel Pedersdatter Saltensee Efterkommere til dette punkt (1.Peder1) og døde.

    Notater:

    Alternativ tolkning af forslægt, se Benche, der som kilde anfører Danmarks Adels Aarbog 1947, 2. sektion side 5, 6 og 7. , Ahrenkiel. Men tolkningen synes baseret på, at fornavnet er ukendt.

    Levned:
    Peder Skram til Rundtofte, som levede 1314, skal have haft til ægte en fru Edel Saltensee, Peder Lauridsens datter, hvis våben skal have været et af en med tre guldskæftede blå Hamre belagt højre sølv-skråbjælke af rødt og blåt delt skjold, på hjelmen to nøgne arme holdende et med tre sorte kugler belagt lille sølvskjold. Denne ellers ganske ukendte slægt kaldes også Saltenspenst, sagtens kun en læsefejl. (Holbek & Brun)

    Familie/Ægtefælle/Partner: Peder Skram. Peder (søn af Jacob Skram, til Runtoft) døde efter 1315 i Slesvig, Gottrop, Slesvig-Holsten. [Gruppeskema] [Familietavle]

    Børn:
    1. 3. Cecilie Pedersdatter Skram, til Runtoft  Efterkommere til dette punkt blev født mellem 1315 og 1320; døde efter 1392 i Slesvig, Gottrop, Slesvig-Holsten.
    2. 4. Lage Pedersen Skram  Efterkommere til dette punkt og døde.
    3. 5. Ivar Pedersen Skram  Efterkommere til dette punkt og døde.
    4. 6. Jon Pedersen Skram  Efterkommere til dette punkt og døde.
    5. 7. Nicolaus Bramdroph Skram  Efterkommere til dette punkt døde før 1376.
    6. 8. Erik Pedersen Skram  Efterkommere til dette punkt døde efter 1371.


Generation: 3

  1. 3.  Cecilie Pedersdatter Skram, til RuntoftCecilie Pedersdatter Skram, til Runtoft Efterkommere til dette punkt (2.Edel2, 1.Peder1) blev født mellem 1315 og 1320; døde efter 1392 i Slesvig, Gottrop, Slesvig-Holsten.

    Andre Begivenheder og Egenskaber:

    • Også kaldet: Sidsel Pedersdatter Skram

    Familie/Ægtefælle/Partner: Segebod Krummedige, til Mehlbeck og Løgismose. Segebod (søn af Grote Johan Krummedige) døde mellem 1393 og 1397. [Gruppeskema] [Familietavle]

    Børn:
    1. 9. Erik Krummedige, til Rundtoft  Efterkommere til dette punkt døde den 14 sep. 1439.
    2. 10. Mette Segebodsdatter Krummedige  Efterkommere til dette punkt blev født cirka 1340; døde cirka 1399 i Flensborg, Flensborg, Slesvig-Holsten.
    3. 11. Anne Segebodsdatter Krummedige  Efterkommere til dette punkt og døde.

  2. 4.  Lage Pedersen SkramLage Pedersen Skram Efterkommere til dette punkt (2.Edel2, 1.Peder1) og døde.

    Notater:

    Gift med (Ukendt).

    Familie/Ægtefælle/Partner: Ukendt. [Gruppeskema] [Familietavle]

    Børn:
    1. 12. Peter Lagesøn  Efterkommere til dette punkt og døde.

  3. 5.  Ivar Pedersen Skram Efterkommere til dette punkt (2.Edel2, 1.Peder1) og døde.

    Notater:

    Gift med (Ukendt). Barn: Oluf Iversen Skram (d. aft 1385).


  4. 6.  Jon Pedersen Skram Efterkommere til dette punkt (2.Edel2, 1.Peder1) og døde.

    Notater:

    Gift med (Ukendt). Børn: Hr. Jon Jonsen Lille Skram (d. aft 1426),
    Laurens Jonsen Skram (d. aft 1400),
    Mogens Jensen Skram (d. aft 1421),
    Christiern Wille Skram (d. aft 1429).


  5. 7.  Nicolaus Bramdroph Skram Efterkommere til dette punkt (2.Edel2, 1.Peder1) døde før 1376.

    Notater:

    Gift med Cathrine (Ukendt) (d. aft 1376).

    Levned:
    "Var 1361 Medudsteder af et Vidne i Tønder, fører den halve Enhjørning, fik 1365 Gaarden Kogsted tilskjødet af Lage Degn (Skram); g.m. Cathrine, der 1376 var Enke og af Grev Claus fik Vidne, at Abbeden i Løgumkloster tilskjødede hende Klostrets Gods i Schastedt Mark og i Bramdrup Mark for Gaarden Kogsted og Gods i Abterp Mark." (Holbek & Brun)


  6. 8.  Erik Pedersen SkramErik Pedersen Skram Efterkommere til dette punkt (2.Edel2, 1.Peder1) døde efter 1371.

    Notater:

    Gift med (Ukendt). Yderligere barn: Jens Skram (d. aft 1425),

    Død:
    "Havde før 1371 givet Gods til Løgum Kloster for sit Leiersted smst." (Holbek & Brun).

    Familie/Ægtefælle/Partner: Ukendt. [Gruppeskema] [Familietavle]

    Børn:
    1. 13. Hr. Christiern Skram, til Mattrup  Efterkommere til dette punkt døde efter 1411.


Generation: 4

  1. 9.  Erik Krummedige, til RundtoftErik Krummedige, til Rundtoft Efterkommere til dette punkt (3.Cecilie3, 2.Edel2, 1.Peder1) døde den 14 sep. 1439.

    Andre Begivenheder og Egenskaber:

    • Også kaldet: Erik Krummendiek
    • Beskæftigelse: Tønder, Højer og Lø, Tønder; Lensmand
    • Titel: Ridder
    • Beskæftigelse: 1406; Drost
    • Beskæftigelse: 1417; Rigsråd
    • Beskæftigelse: 1424; Hofmester

    Notater:

    Fødsel:
    Reventlow: bef 1392 (hvor han klart var voksen, se note om køb af gods).

    Levned:
    til Rundtoft, købte 1392 af Henrik Split sin søster Elsebes part i Løgismose, nævnes 1397 i vidnet på Urnehoved ting om, at hertuginde Elisabeth pantsatte Slesvig til hertug Gert, var senere formynder for denne hertugs børn, ridder, 1406 drost i Sønderjylland, lensmand på Tønder, indtog 1411 Flensborg fra de danske, men sluttede sig 1413 til disse, kaldes 1417 Justitiarius Jucie og s.å. dansk rigsråd, 1418 sendebud til Slesvig til underhandlinger med hansestæderne, 1419 og 1432 lensmand på Aalholm, 1423 sendebud til Flensborg, 1424 hofmester, 1425 sendebud til Lübeck, mistede 1431 Rundtoft, som holstenerne jævnede med jorden, var 1435 med kong Erik i Stockholm og endnu 1438 til møde i Kalmar. (Holbek & Brun)
    Yderligere børn: Otte Krummedige. (Holbek & Brun)

    "Krummedige, Erik, –1439, Hofmester, var en Søn af Segebod K., der ved sit Giftermaal med Cæcilie Pedersdatter Skram havde erhvervet Hovedgaarden Rundtoft i Angel. Denne Gaard gik over til E. K., og da han havde ægtet, som det synes, en Datter af Drosten Johan v. Thienen, tilskjødede denne ham 1397 meget Gods i samme Egn. Hans Godsrigdom og anselige Slægt bragte ham snart frem i første Række blandt den schaumburgske Fyrsteæts Tilhængere; Ridderslaget fik han i Begyndelsen af det 15. Aarhundrede, maaske under et af Hærtogene imod Ditmarskerne, og da Hertug Gerhard var falden i Kampen imod disse (1404), indtog E. K. den første Plads blandt Formynderne for hans Enke og Børn og kaldes Drost i Sønderjylland.
    Fra dette Øjeblik af er E. K.s Historie en Menneskealder igjennem uopløselig forbundet med Sønderjyllands og kan her kun antydes i sine Hovedtræk. Vistnok under Paavirkning af ham, der som Medejer af Løgismose i Fyn ogsaa var knyttet til Danmark, valgte Enkehertuginden det Parti i Dronning Margrethe at søge en Støtte imod sin Mands efterlevende Broder, Grev Henrik, der havde forladt sit Bispedømme Osnabrück og krævede sin Part af Holsten og Slesvig, og da Hertuginden havde pantsat Tønder Slot med dets store Underliggende til Dronningen, overdrog denne det som Len til E. K.; ogsaa paa anden Vis spores det, at han har staaet i Gunst hos den danske Dronning. Snart kom dog det Øjeblik, da Enkehertuginden og hendes Raadgivere mærkede, at Margrethe trak Nettet stedse fastere sammen om dem; de brøde saa igjennem og E. K. forrest af alle. Fra dansk Side klagede man over, at han begik Fredsbrud, og fra 1410 var det aaben Kamp, om end stadig afbrudt af Forlig; midt under et saadant erobrede E. K. Byen Flensborg ved et natligt Overfald (1411). Endnu i Danehofsdommen 1413 nævnes han som Hertuginde Elisabeths fornemste Raadgiver og Modstander af den danske Konge.
    Kort efter skiftede imidlertid E. K. Parti, og sammen med ham gik en hel Række af holstenske Slesvigere over til Kong Erik; de have vel anset videre Modstand for haabløs og i Tide villet slutte sig til Sejerherren; mulig har ogsaa personlig Antipathi imod Grevebiskoppen Henrik spillet en Rolle herved. E. K. selv fik strax den største Indflydelse i den danske Konges Raad; han nævnes senere undertiden med Titelen Hofmester (magister curiæ), og han fremtræder atter og atter som den, der er Eriks mest betroede Mand. Ved alle de følgende Aars talrige Forhandlinger med Holstenerne og Hansestæderne er det som Regel ham, der fører Ordet; til ham er det, man henvender sig, naar man vil have sat noget igjennem hos Kongen, og fremfor alt i Eriks sønderjyske Politik har han sikkert været den ledende Aand. Det har jo for ham ogsaa været en Kamp for hans hele Velfærd; i Hertugdømmet havde han sine egne Godser, og disse laa endda saa langt imod Syd, at de vare højst udsatte under den hele Strid. En Tid kunde E. K. triumfere; Kong Eriks Politik syntes at lykkes, og det danske Herredømme naaede over næsten hele Sønderjylland; Staden Slesvig blev erobret, og da den ved et Forlig foreløbig overgaves til Hansestædernes Varetægt, betroede disse den til E. K. (1417).
    Senere gik det anderledes; Skridt for Skridt trængte Holstenerne atter frem, og Kampen endte som bekjendt med, at de gjenerhvervede omtrent hele Sønderjylland. Afgjørende var det især, at de 1431 erobrede Byen Flensborg; selv forsøgte E. K., der ellers mere synes at have været Diplomat end Kriger, nu at undsætte den ved Flensborg anlagte Borg med en Flaade, men det mislykkedes, og den maatte overgive sig; i samme Aar faldt ogsaa hans egen Gaard Rundtoft i Modstandernes Hænder og blev jævnet med Jorden. Saaledes havde E. K. mistet sit oprindelige Hjem. I Danmark havde han dog fundet et nyt; som Kongens Lensmand sad han inde med det rige Aalholm Len paa Laaland, og alt tyder paa, at den tyskfødte Adelsmand nu var ganske indlevet med det danske Aristokrati. Hans sidste Leveaar vise i det mindste, at han følte sig mere som det danske Riges Raad end som Kong Eriks personlige Tilhænger. Med ham i Spidsen søgte Rigsraadet at mægle mellem Kongen og Svenskerne; paa Mødet i Kalmar 1436 var det ham, der i Forening med en lybsk Borgmester fældede en Voldgiftskjendelse, der langtfra var efter Kongens Hjærte, og 2 Aar efter sendtes han til et Møde i samme By, hvor han da var med til at vedtage en ny Unionstraktat, hvis Aand helt igjennem er aristokratisk. Dette er sidste Gang, at E. K. nævnes, og han døde 14. Sept. 1439, saaledes at han ikke har oplevet at se Eriks Afsættelse eller det danske Rigsraads Forbund med den Hertug Adolf, som han saa længe havde bekæmpet. Hans talrige Børn forbleve i Danmark." (Kr. Erslev. DBL 1. udg)


    Beskæftigelse:
    1419 og 1432 lensmand på Aalholm

    Død:
    Reventlow: 20 Oct 1439. Begravet i Katharinenkirche, Lübeck, Schleswig Holstein, Tyskland

    Familie/Ægtefælle/Partner: Beate von Thienen. Beate (datter af Johan von Thienen) blev født i 1368; døde efter 1397. [Gruppeskema] [Familietavle]

    Børn:
    1. 14. Elisabeth Eriksdatter Krummedige  Efterkommere til dette punkt og døde.
    2. 15. Ermegaard Eriksdatter Krummedige  Efterkommere til dette punkt og døde.
    3. 16. Agnete Eriksdatter Krummedige  Efterkommere til dette punkt døde efter 1451.
    4. 17. Margrethe Eriksdatter Krummedige  Efterkommere til dette punkt døde i 1451.
    5. 18. Ebba Eriksdatter Krummedige  Efterkommere til dette punkt døde den 24 aug. 1465.
    6. 19. Erik Eriksen Krummedige  Efterkommere til dette punkt døde før 1472.
    7. 20. Anne Eriksdatter Krummedige  Efterkommere til dette punkt og døde.

    Familie/Ægtefælle/Partner: Cathrine Hakonsdatter Frille. Cathrine (datter af Hakon Christiernsen Frille, til Løncho og Elin Claesdatter Kurck) døde efter 1472. [Gruppeskema] [Familietavle]


  2. 10.  Mette Segebodsdatter KrummedigeMette Segebodsdatter Krummedige Efterkommere til dette punkt (3.Cecilie3, 2.Edel2, 1.Peder1) blev født cirka 1340; døde cirka 1399 i Flensborg, Flensborg, Slesvig-Holsten.

    Familie/Ægtefælle/Partner: Peder Iversen Jul, af Sønderjylland. Peder (søn af Iver Nielsen) blev født cirka 1330; døde efter 1379 i Flensborg, Flensborg, Slesvig-Holsten. [Gruppeskema] [Familietavle]

    Børn:
    1. 21. Iver Jul, af Sønderjylland  Efterkommere til dette punkt døde efter 1421.
    2. 22. Elsabe Jul  Efterkommere til dette punkt og døde.
    3. 23. Troels Jul, af Sønderjylland  Efterkommere til dette punkt blev født cirka 1370.
    4. 24. Ingeborg Pedersdatter Jul, af Sønderjylland  Efterkommere til dette punkt og døde.

  3. 11.  Anne Segebodsdatter Krummedige Efterkommere til dette punkt (3.Cecilie3, 2.Edel2, 1.Peder1) og døde.

    Notater:

    Gift med Hartvig Breide (d. aft 1409). Børn i ægteskabet: (Ukendt) Hartvigsdatter Breide,
    Anna Hartvigsdatter Breide (d. aft 1462).


  4. 12.  Peter Lagesøn Efterkommere til dette punkt (4.Lage3, 2.Edel2, 1.Peder1) og døde.

    Andre Begivenheder og Egenskaber:

    • Også kaldet: Peder Lagesen Skram

    Notater:

    Gift med (Ukendt). Børn: Lage Petersøn Degn (d. aft 1398),
    Jens Petersøn(d. aft 1385).


  5. 13.  Hr. Christiern Skram, til MattrupHr. Christiern Skram, til Mattrup Efterkommere til dette punkt (8.Erik3, 2.Edel2, 1.Peder1) døde efter 1411.

    Andre Begivenheder og Egenskaber:

    • Titel: 1399; Ridder

    Notater:

    Levned:
    "til Mattrup (Tyrsting H.), blev 1388 betænkt med en Jernkiste i Biskop Johannes' Testamente, var 1399 Ridder og nærværende paa Kongens Retterthing i Holbæk, beseglede 1400 sammen med Hr. Jens Skram til Vitterlighed med Hr. Jakob Kalf, nævnes ogsaa 1411 som Forlover ved Forliget i Kolding, men har ikke beseglet det." (Holbek & Brun)

    Død:
    Nævnt 1411.

    Familie/Ægtefælle/Partner: Kirsten Jespersdatter Raasted, til Nørholm. Kirsten døde efter 1388. [Gruppeskema] [Familietavle]

    Børn:
    1. 25. Hr. Peder Skram, til Voldbjerg, Urup, Stovgaard og Hammergaard  Efterkommere til dette punkt døde før 1473.
    2. 26. Kirsten Christiernsdatter Skram  Efterkommere til dette punkt og døde.
    3. 27. Niels Skram, til Mattrup  Efterkommere til dette punkt døde efter 1482.