Levned |
- Niels Aage Johannes Foged, født 1906, død 1988, botaniker, cand. mag i naturhistorie og geografi 1928, adjunkt ved Odense Katedralskole 1929, 1945-76 lektor sammested. Æresdoktor ved Odense Universitet 1976, ved Uppsala Universitet 1980. 1942-47 medlem af ledelsen af Frit Danmarks Odense afdeling, 1945-47 af hovedledelsen. 1933 gift med overlærer Anna Charlotte Foged, født 1908.
I 1976 skrev Anna Charlotte Foged en privat beretning om krigens år, som citeres i det følgende. Anna Charlotte Fogeds beskrivelse af attentatet på hendes mand den 3.3.1944:
"Første og andet skud gik gennem samme indskudsåbning og skulle normalt være dræbende, men på grund af den lille drejning, der fremkom, da banditten fjernede Tot, som sad på Niels' skød, gik skuddene skråt ind. Kugle nr. 1 lå på skrivebordsstolen, nr. 2 sad lige under huden i siden. Begge havde passeret lungen, som må være løbet fuld af blod under slagsmålet.
Niels slog så kraftigt til bandittens hånd, at kugle nr. 3 gik ind gennem en serie konvolutter med skolepapirer, som stod i reolen bag ham hen mod vinduet på 3. hylde. Kugle nr. 4 blev ikke fundet med det samme: Den sad i skovbogen, som stod i reolen bag banditten på underste hylde. Da den blev fundet, ville Himmelstrup pille den ud, men hans ledsager sagde, de havde kugler nok, den fik måske affektionsværdi -"
Anna Charlotte Foged om dagen derpå: "Så blev det morgen. Og det var for mig helt naturligt at gå hjem og se, hvordan det stod til - og bringe orden i dagens pligter. Den øjeblikkelige fare må have været overstået, da det øjensynligt også var naturligt for "sygehuset", at jeg gik. Jeg fik endda Niels' blodige tøj over armen. Alt føltes underligt koldt og råt på Sønderboulevard og på Tietgensallé. Jeg begyndte at vågne op indvendig og blev pludselig klar over, at her gik jeg alene - med det her blodige tøj, og hvordan var det derhjemme nu, var tyskerne der? Ville de komme igen? Jeg var faktisk noget nedgjort, da jeg nåede hjørnet af Poul Møllersvej og Aarestrupsvej. Det må have været mørkt endnu. Men dog lyst nok til, at jeg kunne se en politibetjent ud for nr. 20. Jeg kunne have omfavnet ham." ...
Om stemningen i marts 1944 skriver Anna Charlotte Foged: "Man havde fornemmelsen af terror, og da Klitgaard, som var stikker, blev likvideret den 1. marts - han havde en datter i Tots klasse - var det naturligt at sige: Nu bliver det spændende at se, hvem de tager for at hævne det! Ja - den bemærkning - omtrent da - faldt her den 2. marts." ... "Tyskerne havde fundet frem til 3 emner: Ernst Petersen, formand for den konservative vælgerforening, subsidiært: Aage Johansen, formand for Konservativ Ungdom eller Foged, kendt venstreorienteret adjunkt. De to første havde tidligere været taget som gidsler og gik følgelig under jorden, såsnart man hørte at Klitgaard var likvideret." (Kgl. Bibliotek)
Niels Foged, adjunkt, Region IV (Fyn), Odense
Modstandsaktivitet: Almen illegal aktivitet, Illegal presse
(Litteraturhenvisninger: Det bly, der blev til skrift (Poul Jeppesen, 1985), 13, 14; For Danmark og demokratiet. Landsretssagfører Ernst petersen og besættelsen. (Andreas Skov, 2008), Odensebogen 2008, 68; Krig - demonstration og modstandsbevægelse på OK (Erik Bill Rasmussen, 1994), Husker du vor skoletid på OK. Odense Katedralskole i Jernbanegade 1894-1994., 54) (Modstandsdatabasen).
|