Om slægterne Brændgaard & Heilesen

Iver Nielsen Rotfeld

Iver Nielsen Rotfeld

Mand Skønnet 1390 -

Generationer:      Standard    |    Lodret    |    Kompakt    |    Felt    |    Kun tekst    |    Anetavle    |    Viftediagram    |    Medie    |    PDF

Generation: 1

  1. 1.  Iver Nielsen Rotfeld blev født skønnet 1390 (søn af Niels Jensen Rotfeld, af Vinkel).

    Notater:

    Levned:
    Iver Nielsen, der må antages at være født omkring 1390, var gift med en datter af den Ingerd Jepsdatter, der i et dokument fra 1440 betegnes som enke efter væbner Niels Pallesen (Vognsen) af Stenshede.
    Forfatteren Thiset anfører i Rotfeld-stamtavlen i Danmarks Adelsaarbog 1912, at Iver Nielsen (Rotfeld) muligvis var en søn af Niels Jensen (Rotfeld) af Vinkel, der nævnes første gang 1346, og som muligvis har været en søn af den Johannes Koll (Rotfeld), der nævnes første gang 1343, men rent kronologisk er det vanskeligt at få dette til at passe. Der kan dog ikke herske megen tvivl om, at Iver Nielsen (Rotfeld), var et barnebarn eller oldebarn af Hr. Niels Torstensen (Rotfeld), der 1324 endnu nævnes som væbner, men som senere blev ridder. Om denne beretter Fru Sophie Brahe i sin slægtstavle, at han efter faderens død skiftede med sin bror Hr. Ud Torstensen, således at broderen overtog familiegodset Bratskov i Øster Han Herred, medens Niels Torstensen (Rofteld) beholdt Fristrup med mere gods og friheder i fjorden. For at Niels Torstensen (Rotfeld)s lod og hovedgård kunne forbedres, foretog begge brødre et mageskifte med Stivels Kloster, således at Stivel med tilhørende ejendomme i Torslev sogn skulle tilhøre Niels Torstensen (Rotfeld), bortset fra noget gods i Landager og Kokkedal, af hvilket gods siden Kokkedal blev bygget, medens det gods, som de to brødre havde ejet på Øland, blev overdraget klostret. Niels Torstensen (Rotfeld) var en søn af Torsten Vilde til Bratskov og Fristrup, kaldet Vilde, fordi han var så kortsindet. Han vides igen at have været en søn af Brod Ingesen til Bratskov, der siges at have fået Svenstrup Skov til skødet af Fru Sophie, Peder Ebbesens.
    Slægten Rotfeld er en ældgammel jydsk adelsslægt, der efter kong Frederik 1's henstilling til den danske adel om antagelse af faste slægtsnavne antog navnet Rotfeld efter slægtsvåbnets bundfarve. Våbenskjoldet bestod nemlig af et rødt felt med tre sølv-ibskaller og på hjelmen to svanehalse som holdt en guldring med en blå sten. (sMø-). (Johansen)

    Familie/Ægtefælle/Partner: Nulevende. [Gruppeskema] [Familietavle]

    Børn:
    1. Niels Iversen Rotfeld, af Tved blev født cirka 1435; døde før 1514.

Generation: 2

  1. 2.  Niels Jensen Rotfeld, af Vinkel (søn af Johannes Koll Rotfeld); og døde.

    Notater:

    Dette slægtsskab er usikkert, jf. note om Niels Iversen Rotfeld.

    Levned:
    Beseglede 1346 et vidne af Middelsom Herredsting og fører ib-skallerne i sit våben, forrettede 1347 efter kongl. befaling m. fl. indførsel for Johannes Brandsen i gods Vinkel Sogn.

    Børn:
    1. 1. Iver Nielsen Rotfeld blev født skønnet 1390.
    2. Jens Nielsen Rotfeld og døde.


Generation: 3

  1. 4.  Johannes Koll RotfeldJohannes Koll Rotfeld (søn af Hr. Niels Torstensen Rotfeld); døde efter 1356.

    Notater:

    Levned:
    Beseglede 1343 og 1347 vidner af Vendelbo Ting, og fører i sit segl de tre ibskaller, afkøbte 1356 Økloster dets gods i Nørre-Halland. (Holbek & Brun)

    Børn:
    1. 2. Niels Jensen Rotfeld, af Vinkel og døde.


Generation: 4

  1. 8.  Hr. Niels Torstensen RotfeldHr. Niels Torstensen Rotfeld (søn af Torsten Rotfeld, til Bratskov og Fristrup); døde efter 1324.

    Andre Begivenheder og Egenskaber:

    • Titel: 1324; Væbner

    Notater:

    Gift med (Ukendt).

    Levned:
    "Om ham beretter fru Sophie Brahe, at han holdt sådant skifte med sin broder hr. Ud Torstensen, at Bratskov med al sin tilbehøring blev hos denne med den frihed i Torslev Dyb, og hr. Niels Torstensen beholdt Fristrup med mere gods og friheder der i Fjorden. Så på det, at hr. Niels Torstensens Lod og Hovedgaard kunne des bedre forbedres, gjorde begge disse brødre magelæg med Stivels Kloster, så at Stivel med ejendom i Torslev sogn skulle følge hr. Niels Torstensen til Fristrup undtagen noget gods i Landager og Kokkedal, af hvilket gods siden Kokkedal er bygget, og alt det gods, begge disse brødre havde på Øland, det skulle følge de Munke af Stivel og deres efterkommere. Siden gav kongen og andre gode mænd mere gods dertil, deraf byggedes Ø Kloster. Dog vilde Hr. Niels Torstensen ikke lade sig slet skifte af Øland, at han jo ville have der nogen frihed udi af hans forældres gods både skov og fiskevand med den vådedræt i Heggedybet og Rusesæt i Wulldybet el. Voldybet med andre Bundgarnsstæde." (Holbek & Brun)

    Titel:
    var 1324 endnu kun Væbner og kvitterede da hr. Niels Brok junior for 200 mrk. denar., hvoraf de 140 mrk. skulle være til indløsning af det Anders Mogensens børn pantsatte gods i Ullerup som vederlag for Niels Torstensens hustrus gods i Sønder Herred i Langeland.

    Børn:
    1. 4. Johannes Koll Rotfeld døde efter 1356.