Om slægterne Brændgaard & Heilesen

Berthe-Marie Iversen Grünbaum

Berthe-Marie Iversen Grünbaum

Kvinde 1915 - 2014  (99 år)

Generationer:      Standard    |    Lodret    |    Kompakt    |    Felt    |    Kun tekst    |    Anetavle    |    Viftediagram    |    Medie    |    PDF

Generation: 1

  1. 1.  Berthe-Marie Iversen GrünbaumBerthe-Marie Iversen Grünbaum blev født den 1 jan. 1915 i Sankt Marcus, Sokkelund, København; blev døbt den 26 jun. 1940 i Sankt Marcus, Sokkelund, København (datter af David Grünbaum og Ebba Wolsgaard-Iversen); døde den 20 okt. 2014 i Gentofte, Sokkelund, København; blev begravet den 31 okt. 2014 i Kongens Lyngby, Lyngby Parkkirkegård.

    Andre Begivenheder og Egenskaber:

    • Bopæl: 1940, Valby, Sokkelund, København; Adresse:
      Bjerregårdsvej 3, Valby
    • Beskæftigelse: før 1943, Frederiksberg, Sokkelund, København; Lægesekretær; Adresse:
      Frederiksberg Hospital
    • Beskæftigelse: 1943, Stockholm, Sverige; Lotte
    • Beskæftigelse: 1953, Frederiksberg, Sokkelund, København; Laborant; Adresse:
      Kongensvej 21, Frederiksberg
    • Nekrolog: 2014

    Notater:

    Fødsel:
    Navngivet af Faderen 30 Nov 1916. KB: Berthe-Marie Grünbaum i én skrift med Iversen tilføjet i anden skrift, som også er brugt til præstens navn og dato.

    Dåbsattest. (SH arkiv)

    Bopæl:
    FT 1940, Bjerregårdsvej 3: Grünbaum, David, 7/11 88, Kolding, Husfader, Lektor, Cand.mag. Med ægtefælle Grünbaum, Ebba (19/5 85, Saxkøbing, Husmoder), og Grünbaum, Berthe-Marie (1/1 1915, Frederiksberg, Barn), samt en husassistent.

    Beskæftigelse:
    Ved vielsen 1942: Sekretær, Bjerregårdvej 3.
    Modtog "pigeuddannelse" (korrespondent-, husholdnings-, kunsthåndværkeruddannelse, men intet afsluttet). Lægesekretær på Frederiksberg Hospital afsluttet 1943.

    Beskæftigelse:
    1943-1945: Sanitetslotte ved Den Danske Brigade, Sanitetskompagniet. Adresse Rinmansgatan 4, c/o Siösteen, Stockholm. (Rigsarkivet, 0201-089, Kartotek over Brigaden., G-102; Rigsarkivet, 0201-089, Stamoplysninger for Lotter, G-90).
    Berthe-Marie skrev om sine oplevelser i Brigade i mindebogen: Dansk Soldat i Sverige 1943-1945.

    Beskæftigelse:
    Histolaborant. Assistent for Bjørn som sygeplejerske, sekretær og siden histolaborant.

    Nekrolog:
    Oplæg til præsten inden begravelsen:
    Få timer før sin død bad Berthe-Marie om at få avisen med på hospitalet næste dag, så hun kunne følge med i alt det, som sker. Til det sidste var hun således medlevende – nysgerrig på hvad der sker næst, engageret i sine medmennesker, og ivrig efter at høre deres synspunkter. ”hvad mener du om …” er en sætning, alle, som kendte hende, kan nikke genkendende til, og måske også frygtede lidt. For det er ikke altid helt let at være velorienteret om alle dagens de store og små begivenheder. Især når man ikke som hende bruger en time på at læse hele avisen – hver dag.

    Berthe-Marie interesserede sig varmt og gavmildt for de alle dem, som omgav hende. Hun havde let ved at knytte venskaber, og hun holdt dem trofast ved lige i årtier ved de fine selskaber, som hun elskede, på mange rejser, gennem lange telefonsamtaler og talrige breve med smukt svungen skrift på godt, kulørt brevpapir, måske endda udsmykket med egne akvareller.

    Som ung ville Berthe-Marie gerne være kunstner, og hun havde ubestrideligt talent. Men hun voksede op i en tid og i et miljø, hvor unge kvinder skulle være dannede, men ikke uddannede. Så hendes viljefaste forældre lod hende påbegynde, men aldrig afslutte en række uddannelser – kunsthåndværker- og husholdningsskole, handelssprog og sekretær. Og hun fortsatte med at sætte sig ind i nye områder, da hun fandt sammen med Bjørn, med hvem hun delte 58 års lykkeligt ægteskab. Hun blev hans videnskabelige assistent og forsøgsperson, mens han skrev disputats, og senere klinikassistent i hans lægepraksis og laborant i vævslaboratoriet i kælderen på Kongensvej. Altid myreflittig, omhyggelig og optaget af sit arbejde.

    Hun kom også til at opleve rollen som lotte i den Danske Brigade i krigens sidste år. Flygtningeårene i Sverige og brigadetiden var med til at præge hende resten af livet. Men i mange år talte hun ikke om det, og hun holdt sig langt væk fra en hver form for fejring af krig og veteraner. For nogle år siden imødekom hun dog en opfordring fra Brigadeforeningen og skrev et brev, hvor hun med følsomhed og stille humor fortalte om sine oplevelser. Hør en anden Berthe-Marie, end de fleste kendte, fortælle et par erindringsglimt fra den 5.maj:

    Så kom den store dag, hvor vi sad i busserne på vej mod målet. Det var morgenskumring, solen var ved at stå op, og der havde vi en – for mig – varmende oplevelse: langs hele vor rute stod svensker ved svensker stilfærdigt og vinkede farvel til os … Turen i busser langs Strandvejen var igen en stor oplevelse … Jeg tror nok, vi græd meget af tiden. Men hver gang vi blev lidt for rørte, kom vi ned på jorden igen. Da vi kørte ind på Jagtvejen lød pludselig et smæld i bussen … Ved siden af chaufføren et Nationalkasseapparat, og det ringede, hver gang en kugle ramte det. Det blev ret livligt, og kuglerne fløj rundt i bussen. Vi smed os på gulvet, tog stålhjelme på og ventede på vores undergang, indtil en overordnet rev døren op og skreg … ”ud med jer”. Derefter skulle vi løbe til den nærmeste gadedør på Holger Danskesvej, den længste løbetur i mit liv, kuglerne sang i asfalten, og knæene rystede. Tapre soldater var vi ikke. Inde i trappeopgangen kom en mand med en cognacsflaske og sagde: ’Lidt til at skylle glaskårene ned med’.

    Kort efter krigen rejste hun med Bjørn til et sønderbombet London, hvor de knyttede stærke og livslange venskaber med nogle af Bjørns kolleger, hvis stoiske ro og underspillede humor selv i den værste modgang helt givet hjalp til at bearbejde og skabe distance til krigsårenes mange, voldsomme oplevelser. Resten af livet elskede hun alt, hvad der er engelsk.

    Hun blev den Berthe-Marie, som holdt af at servere en udsøgt middag for en kreds af nære venner og passiare livligt i de højloftede stuer på Kongensvej, og sammen med Bjørn fejrede hun i mange år en stort anlagt bryllupsdag for familie, venner og bekendte med hummer og hvidvin under egetræerne i sommerhuset i Hornbæk. Huset og den store have kom til at betyde meget for dem begge. Og særligt lykkelig var hun vel, når hun plantede sommerblomster, eller når hun gik og rev blade på en smuk efterårsdag med en hund eller to i hælene. Berthe-Marie elskede blomster og farver, og i årene efter Bjørns død, hvor hendes fysiske rækkevidde gradvist blev mindre, udlevede hun sin farve- og naturglæde i akvarelmaleriet. Så sent som dagen inden hun blev syg, var hun netop begyndt på en ny tegning af, som hun sagde, ”en meget køn blomst”.

    Berthe-Marie opnåede en usædvanlig høj alder og havde det sjældne privilegium at være åndsfrisk og kunne klare sig selv til – bogstavelig talt – livets næstsidste dag. Hun fulgte ivrigt med i tilværelsen for dem, som omgav hende, nye bekendte som gå-veninden Lena, hjemmehjælperne som tålmodigt fandt sig i at blive ”gået om”, den rare familie som hjalp med indkøb, kassedamen i stormarkedet, de andre akvarel-kursister, gudbørnene og naturligvis ikke mindst de to børnebørn, hvis tilværelse hun var opslugt af. Men med den høje alder følger også ensomheden, når gode venner falder bort. De seneste år var hun den allersidste af en engang stor vennekreds. Hun følte sig alene med de mange minder, som ikke længere kunne deles, og hun erklærede, at det egentligt var ret flovt at fylde 100. Hun var mæt af dage og ganske afklaret med, at livet skal have en ende, men alligevel nysgerrig nok til gerne at ville vide, hvad der mon sker i morgen.

    25 Oct 2014, Simon Heilesen


    Død:
    Indlagt på Gentofte Hospital efter fald i hjemmet. Døde pludseligt den følgende dag, midt i samtale med sygeplejerske.

    Begravet:
    Urnehave S. 3, Lin. P Nr. 20-20.
    Bisat fra Lyngby Kirke.

    Berthe-Marie blev gift med Bjørn Heilesen den 25 jul. 1942 i København, Københavns Rådhus. Bjørn (søn af Christian Christensen Heilesen og Margit Aase Hannover) blev født den 24 feb. 1913 i Vor Frue, Sokkelund, København; døde den 30 apr. 2000 i Gentofte, Sokkelund, København; blev begravet den 17 maj 2000 i Kongens Lyngby, Lyngby Parkkirkegård. [Gruppeskema] [Familietavle]

    Notater:

    Gift:
    Borgerligt viet.

    Børn:
    1. Nulevende

Generation: 2

  1. 2.  David GrünbaumDavid Grünbaum blev født den 7 nov. 1888 i Kolding, Brusk, Vejle (søn af Marcus Grünbaum og Esther Hartogsohn); døde den 24 okt. 1976 i Valby, Sokkelund, København; blev begravet i 1976 i Frederiksberg, Frederiksberg Kirkegård.

    Andre Begivenheder og Egenskaber:

    • Bopæl: 1906, Sankt Andreas, Sokkelund, København; Adresse:
      Nansensgade 19 - 2. Sal, København K
    • Beskæftigelse: 1911; Oversætter
    • Beskæftigelse: 1912, København, Sokkelund, København; Agent
    • Titel: 1913; Cand.mag.
    • Bopæl: 1916, Sankt Marcus, Sokkelund, København; Adresse:
      Forhåbningsholms Alle 17 - 2. Sal, Frederiksberg
    • Beskæftigelse: 1920; Lektor
    • Bopæl: 1921, Frederiksberg, Sokkelund, København; Adresse:
      Frederiks D. VIs Alle 6 - 2. Sal, Frederiksberg
    • Bopæl: 1930, Frederiksberg, Sokkelund, København; Adresse:
      Frederiksberg Allé 50, Frederiksberg C
    • Bopæl: 1936, Valby, Sokkelund, København; Adresse:
      Bjerregårdsvej 3, Valby

    Notater:

    Fødsel:
    Omskåret 25 Nov 1888.

    Levned:
    GRUNBAUM David lektor; f. 7/11 1888 i Kolding; søn af buntmager Marcus Grünbaum og hustru Esther f. Hartogsohn; gift m. Ebba G. f. Iversen (død 1968). Student (Randers) 1906; Cand. mag. (engelsk, fransk og dansk) 1913; lærer ved Øregaard gymn. 1910; lektor smstds 1920; tidl. till. lærer ved Købmandsskolen; tidl. skandinavisk repræsentant for engelsk-amerikanske forfattere. Oversættelser af Arnold Bennett, John Galsworthy, Somerset Maugham m. fl. Har skrevet: Trampa i klaveret (1949); Som dagene gik (1970). Adresse: Bjerregårdsv. 3,2500 Valby. (Blå bog). Flygtet til Sverige 7 Oct 1943.
    Jævnlige depressioner og svigtende syn pga. grøn stær tvang ham bort fra arbejdsmarkedet i 1950'erne. (SH)
    Foto 1918 af DG som lærer i arkiv.dk: "Duntzfelts Allé, Hellerup, Plockross skole. Rektor Jens Krarup, lærer Grünbaum. Plockross skole oprettedes i 1903 på Duntzfelts alle 8. I 1918 overtog Gentofte kommune skolen og kaldte den herefter Øregaards gymnasium. Tranegårdsskolen får senere brugsret til Plockross skolens gamle bygninger."

    Bopæl:
    Politiets Registerblade: Stud.mag.:
    25-09-1906: Fra Randers, til Nansensgade 19, 2. sal, hos Wulff ?
    09-11-1907: Peter Fabers Gade 5, 4. sal, hos Sejersen
    02-05-1908: Dosseringen (Nørrebros Dossering-Peblinge Dossering) 14, 4. sal, hos Nielsen.
    Ved sønnen Hermans død Feb 1910: Hollændervej 22, 2. Sal, Frederiksberg.

    Beskæftigelse:
    Oversætter af Arnold Bennett (1911: En Himmelhund), John Galsworthy, Somerset Maugham m.fl. Udgav 1949 Trampa i Klaveret og i 1970 erindringerne "Som Dagene Gik" .Skrev en del aviskronikker med erindringer om forfattere og forlæggere.
    Worldcat opregner 67 arbejder, herunder egne bøger.

    Beskæftigelse:
    Litterær agent. Drev i mange år bogagenturet Bookman.
    I Jun 1942 rapporterede den tyske presseattaché, Gustav Meissner om forlagsvirksomhed og boghandlere i Danmark og advarede her udtrykkeligt imod David Grünbaums liiterære agentvirksomhed med engelsksproget litteratur, endda i ledtog svenske forlæggere og den engelske ambassade i Sverige. Han blev derefter overvåget af tyskerne under ledelse af SS-officeren Paul Kanstein. (Bjerre)

    Titel:
    Cand.mag. Københavns Universitet, i engelsk, fransk og dansk.
    Student 1906.

    Bopæl:
    FT 1916, Forhaabningsholms Alle 17, 2. sal: Grünbaum, David, 7/11 88, Mosaisk, Kolding, Husfader, Cand.mag, Gymnasielærer, De forenede Skoler og Købmandsskolen, (Indkomst) 2366, (Formue) 0, (Skat) Stat 24,90, Kommune 78,78. Med ægtefælle Grünbaum, Ebba (19/5 85, Folkekirken, Saxkøbing, Husmoder), og Grünbaum, Berthe-Marie (1/1 1915, U.T. Frederksberg, Barn).


    Beskæftigelse:
    Lærer fra 1910, bl.a. ved Købmandsskolen. FT 1916: Gymnasielærer. Lektor 1920 ved Øregård Gymnasium.


    Bopæl:
    FT 1921, Frederik den 6. Alle 14, 2. sal tv: Grünbaum, David, 7/11 88, Kolding, (tilflyttet fra) 1906 Randers, Mosaisk Husfader, Lektor, Cand.mag. Øregaard Gymnasium. Med ægtefælle Grünbaum, Ebba (19/5 85, Saxkøbing, (tilflyttet fra) 1912, Saxkøbing, Folkek. Husmoder), og Grünbaum, Berthe-Marie (1/1 1914, U.T. Frederksberg, Datter).
    FT 1925: samme sted, samme familie, samme information (bortdet fra korrekt fødslsår for Berthe-Marie: 1915.


    Bopæl:
    FT 1930, Frederiksberg Allé 50: Grünbaum, David, 7/11 88, Kolding, Husfader, Lektor, Øregaard Gymnasium, (Viet) 1909, (Børn, afdøde) 1,1. Med ægtefælle Grünbaum, Ebba (19/5 85, Saxkøbing, Husmoder), og Grünbaum, Berthe-Marie (1/1 1915, Frederiksberg, Barn), samt en husassistent.

    Bopæl:
    Villaen opført 1936 til David Grünbaum.
    FT 1940, Bjerregårdsvej 3: Grünbaum, David, 7/11 88, Kolding, Husfader, Lektor, Cand.mag. Med ægtefælle Grünbaum, Ebba (19/5 85, Saxkøbing, Husmoder), og Grünbaum, Berthe-Marie (1/1 1915, Frederiksberg, Barn), samt en husassistent
    Oct 1943-1945: Stockholm, Sverige.

    Begravet:
    Gravsted nedlagt 2015.

    David blev gift med Ebba Wolsgaard-Iversen den 22 maj 1909 i Blågården, Sokkelund, København. Ebba (datter af John Edmund Iversen og Anna Marie Volsgaard) blev født den 19 maj 1883 i Sakskøbing, Musse, Maribo; blev døbt den 24 jun. 1883 i Sakskøbing, Musse, Maribo; døde den 28 mar. 1968 i Valby, Sokkelund, København; blev begravet i apr. 1968 i Frederiksberg, Frederiksberg Kirkegård. [Gruppeskema] [Familietavle]


  2. 3.  Ebba Wolsgaard-IversenEbba Wolsgaard-Iversen blev født den 19 maj 1883 i Sakskøbing, Musse, Maribo; blev døbt den 24 jun. 1883 i Sakskøbing, Musse, Maribo (datter af John Edmund Iversen og Anna Marie Volsgaard); døde den 28 mar. 1968 i Valby, Sokkelund, København; blev begravet i apr. 1968 i Frederiksberg, Frederiksberg Kirkegård.

    Andre Begivenheder og Egenskaber:

    • Beskæftigelse: 1906, Apostel, Sokkelund, København; Korrekturlæser; Adresse:
      Vesterbrogade 77 - 1. Sal, København V
    • Beskæftigelse: 1921; Oversætter

    Notater:

    Fødsel:
    KB: døbt Ebba Iversen.
    Dåbsattest i SH arkiv.

    Levned:
    Korrekturlæser på Familiejournalen. Virkede i en periode som lærer, indtil hun fik barn. Oversætter. Arbejdede i mange år sammen med sin mand i deres fælles bogagentur, Bookman.
    Fulgte med sin ægtefælle til Sverige 7 Oct 1943.

    Beskæftigelse:
    FT 1906: John Iversen, 17 Maj 1854, Lolland Holeby sogn Bursø, fra Svendborg 1899, husfader, fhv. Købmand. Med ægtefælle Anna Marie Iversen (10 Mar 1861, Sakskøbing, fra Svendborg 1899, husmoder), børnene Ebba Iversen (19 Maj 1883, U, Sakskøbing, fra Svendborg 1899, Korrekturlæserske paa Familiejournalens Kontor), Edmund Wollsgaard (20 May 1884, Sakskøbing, fra Svendborg 1905, Expedient), Ellen Iversen (18 Aug 1885, U, Sakskøbing, fra Svendborg 1899, Kontoristinde på Klods Hans Kontor), Jon Wolsgaard Iversen (1 Dec 1889, U, Sakskøbing, fra Svendvorg 1899, Assurandørkontorist), Poul Wolsgaard Iversen (20 Maj 1896,U, Sakskøbing, fra Svendborg 1899), samt Christiane Magrete Wolsgaard, 21 Oct 1822, U, Stubbekøbing, fra Stubbekøbing 1884, Slægtning). Midlertidigt fraværende Carl Emil Wollsgaard Iversen (1886, U, Barn, Søkadet, Kadetkolen, Livgardens kasserne).

    Beskæftigelse:
    1921: Daarernes Vej (Ulla Bjerne). World Cat opregner 16 titler frem til 1936.

    Begravet:
    Begravet fra Søndermarken Krematorium [ej dato]. "Uden præst".
    Gravsted sløjfet 2015.

    Notater:

    Gift:
    I pastor Ludvigs hjem, Vesselgade 13, 3. Sal.
    I henhold til kongeligt vielsesbrev af 17 May 1909.
    Ebba boede da Frederiksberg Alle 55, 1. sal., David Dosseringen 14, 4. sal., gift i Blågård Sogn.

    Børn:
    1. Herman Grünbaum blev født den 1 nov. 1909 i Helligånd, Sokkelund, København; døde den 18 feb. 1910 i Østervold, Sokkelund, København; blev begravet den 21 feb. 1910 i Frederiksberg, Frederiksberg Kirkegård.
    2. 1. Berthe-Marie Iversen Grünbaum blev født den 1 jan. 1915 i Sankt Marcus, Sokkelund, København; blev døbt den 26 jun. 1940 i Sankt Marcus, Sokkelund, København; døde den 20 okt. 2014 i Gentofte, Sokkelund, København; blev begravet den 31 okt. 2014 i Kongens Lyngby, Lyngby Parkkirkegård.


Generation: 3

  1. 4.  Marcus GrünbaumMarcus Grünbaum blev født den 28 sep. 1825 i Magdeburg, Sachsen Anhalt, Tyskland (søn af David Grünbaum); døde den 20 mar. 1910 i Randers Købstad, Støvring, Randers; blev begravet den 24 mar. 1910 i Randers, Randers Begravelsesplads.

    Andre Begivenheder og Egenskaber:

    • Indvandring: før 1855, Kolding, Brusk, Vejle
    • Beskæftigelse: før 1855, Kolding, Brusk, Vejle; Buntmager
    • Bopæl: 1860, Kolding, Brusk, Vejle; Adresse:
      2den Fjerding Mmat 42, Kolding
    • Beskæftigelse: 1890, Randers Købstad, Støvring, Randers; Particulier; Adresse:
      Lille Voldgade 22, Randers

    Notater:

    Fødsel:
    Sted ifl. KB ved død.
    FT1860 angiver fejlagtigt fødeår som 1823, på gravstenen står 1825, FT1870 betegner ham fejlagtigt som "Marius"

    Beskæftigelse:
    Ved vielsen: Bundtmagermester i Kolding.

    Bopæl:
    FT 1860: Marcus Grunbaum, 37, Bundtmager, Husfader. Med ægtefælle Henriette Meyer (44), samt en bundtmagersvend og en tjenestepige.
    FT 1870, Adelagde 133: Marius Grünbaum, 46, Husfader Buntmager. Med ægtefælle Henriette Grünbaum (53, Husmoder), samt en svend og en tjenestepige.
    FT 1880 Adelgade 106, Forhus, stuen: Marius Grynbaum, 54, Bundtmager Husfader. Med ægtefælle Henriette Grynbaum F. Meyer (64), og en tjenestepige.

    Beskæftigelse:
    Ved sønnen Philip Michaels fødsel, 1890.
    På sine ældre dage i Randers levede han som "particulier". Hans investeringer var imidlertid ikke vellykkede, og han endte med at leve under beskedne kår.
    FT 1901: M. Grünbaum, 73, Husfader Formue. Med ægtefælle E. Grünbaum (42, Husmoder Formue), og børnene J. Grünbaum (9), P. Grünbaum (7).

    Begravet:
    Randers 9-33. Gravsten afbildet. Sammen med ægtefællen.

    Marcus blev gift med Esther Hartogsohn cirka 1887. Esther (datter af Jonas Philip Hartogsohn og Hanne Betti Nathansen) blev født den 5 maj 1856 i Randers Købstad, Støvring, Randers; døde den 29 feb. 1920 i Sankt Marcus, Sokkelund, København; blev begravet den 3 mar. 1920 i Randers, Randers Begravelsesplads. [Gruppeskema] [Familietavle]


  2. 5.  Esther HartogsohnEsther Hartogsohn blev født den 5 maj 1856 i Randers Købstad, Støvring, Randers (datter af Jonas Philip Hartogsohn og Hanne Betti Nathansen); døde den 29 feb. 1920 i Sankt Marcus, Sokkelund, København; blev begravet den 3 mar. 1920 i Randers, Randers Begravelsesplads.

    Andre Begivenheder og Egenskaber:

    • Beskæftigelse: 1880, Helligånd, Sokkelund, København; Husjomfru; Adresse:
      Amagertorv 5, København K

    Notater:

    Beskæftigelse:
    FT 1880, Joseph Melchior, 61, Husfader. Med ægtefælle (Mariane Melchior, 51, Husmoder), børnene Emmy Josephine Melchior (24, Ugift), Morten Joseph Melchior (20, Ugift, Manifactur??), Max Melchior (17, Skolebesøgende), Rosita Josepha Melchior, (14, Skolebesøgende), samt Esther Hartogsohn (23, Husjomfru), Ida Charlotte Salemann (20, Ugift, Tjenestepige), Anna Christine Risom (24, Ugift, Tjenestepige).

    Begravet:
    Randers 9-34. Gravsten afbildet. Sammen med ægtefællen.

    Notater:

    Gift:
    Ej fundet i KB MT Fredericia eller Randers.

    Børn:
    1. 2. David Grünbaum blev født den 7 nov. 1888 i Kolding, Brusk, Vejle; døde den 24 okt. 1976 i Valby, Sokkelund, København; blev begravet i 1976 i Frederiksberg, Frederiksberg Kirkegård.
    2. Philip Michael Grünbaum blev født den 28 jul. 1890 i Randers Købstad, Støvring, Randers; døde den 22 dec. 1960 i Maglegård, Sokkelund, København; blev begravet den 24 dec. 1960 i Helleruplund, Hellerup Kirkegård.

  3. 6.  John Edmund IversenJohn Edmund Iversen blev født den 17 maj 1854 i Bursø, Fuglse, Maribo; blev døbt den 14 jul. 1854 i Bursø, Fuglse, Maribo (søn af Johann Nicolai Iversen og Gunnild Catharina Schrøder); døde den 25 nov. 1920 i Frederiksberg, Sokkelund, København; blev begravet den 1 dec. 1920 i Sakskøbing, Musse, Maribo.

    Andre Begivenheder og Egenskaber:

    • Beskæftigelse: Sakskøbing, Musse, Maribo; Manufakturhandler
    • Beskæftigelse: 1882; Købmand
    • Beskæftigelse: ca. 1899, Solbjerg, Sokkelund, København; Agent; Adresse:
      Gammel Kongevej 136, mellembygn. Stuen
    • Bopæl: 1 nov. 1899, Rosenvænget, Sokkelund, København; Adresse:
      Willemoesgade 13, 4. sal
    • Bopæl: 1916, Frederiksberg, Sokkelund, København; Adresse:
      Carit Etlarsvej 8 - 3. Sal, Frederiksberg C

    Notater:

    Levned:
    Havde manufaktur- og herreekviperingsforretning i Sakskøbing. Forrretningen gik efterhånden ikke godt, og 1899 opgav John den og flyttede med familien til København, hvor han fik stiling som handelsrejsende for et klædefirma. Familien levede under ganske trange kår, og ifl. meddelelse fra Berthe-Marie Grünbaum (se nedenfor) var Anna Marie alene om at opfostre børnene.
    Kaldet Johan i FT 1890.
    FT 1906, Vesterbrogade 77, 1. sal: FT 1906: John Iversen, 17 Maj 1854,Lolland Holeby sogn Bursø, fra Svendborg 1899, husfader, fhv. Købmand. Med ægtefælle Anna Marie Iversen (10 Mar 1861, Sakskøbing, fra Svendborg 1899, husmoder), børnene Ebba Iversen (19 Maj 1883, U, Sakskøbing, fra Svendborg 1899, Korrekturlæserske paa Familiejournalens Kontor), Edmund Wollsgaard (20 May 1884, Sakskøbing, fra Svendborg 1905, Expedient), Ellen Iversen (18 Aug 1885, U, Sakskøbing, fra Svendborg 1899, Kontoristinde på Klods Hans Kontor), Jon Wolsgaard Iversen (1 Dec 1889, U, Sakskøbing, fra Svendvorg 1899, Assurandørkontorist), Poul Wolsgaard Iversen (20 Maj 1896,U, Sakskøbing, fra Svendborg 1899), samt Christiane Magrete Wolsgaard, 21 Oct 1822, U, Stubbekøbing, fra Stubbekøbing 1884, Slægtning). Midlertidigt fraværende Carl Emil Wollsgaard Iversen (1886, U, Barn, Søkadet, Kadetkolen, Livgardens kasserne).
    Grünbaum skriver om ham (En Svunden Vår): "en høj, flot charmerende mand, der for sin kones penge købte en manufaktur- og herreekviperingsforretning i Sakskøbing. Han blev snart berømt over hele Lolland, dels på grund af sit slagfærdige vid, sit uudtømmelige forråd af historier, og dels sin beredvillighed til at give kredit" (12/2). "Da John Edmund Iversen ikke passede sin forretning, måtte Marie føre bøgerne og holde et vist øje med forretningenes gang. Helt galt blev det, da John, der havde en passion for heste, en dag spændte en utrænet cirkushest for sin vogn, for dyret løb løbsk, og han pådrog sig en hjernerystelse ... i en måned sad i sin lænestol med indbundet hovede - et helt normalt mennesker blev han ikke igen efter denne ulykke. Til sidst måtte han opgive forretningen i Sakskøbing og købte en forretning en forretning i Svendborg, som heller ikke gik, hvorefter han og familien flyttede til en beskeden lejlighed i København (12/5). "Han blev en dygtig sælger, for kunderne kunne ikke stå for hans vid og morsomme historier, men desværre brugte han en stor del af fortjenesten til stærke varer ..." (12/6)

    Beskæftigelse:
    KB for vielsen, ved datteren Ebbas dåb 1883, samt Politiets registerblade 1899.

    Beskæftigelse:
    FT 1901, Gammel Kongevej Nr. 136 Mellembygningen, Stuen: Iversen, John Edmund, 17/5 1854 Bursø, (tilflyttet fra) 1899 Svendborg Husfader, Handelsagent, (Viet) 1882, (Børn, afdøde) 6,2. Med ægtefælle Iversen, Anna Marie (10/3 1861 Sakskøbing, Husmoder), børnene Iversen, Ebba (10/5 1183, Sakskøbing, Barn), Iversen, Ellen (18/4 1885 Sakskøbing, Barn), Iversen, Jon Wolsgaard (1/12 1889 Sakskøbing, Barn), Iversen, Poul Wolsgaard (31/5 1896, Sakskøbing, Barn), samt Wolsgaard, Christiane Margrete (2/10 1822 Stubbekøbing, (Tilflyttet fra) 1883 Stubbekøbing Slægtning, Privat Formue), Wolsgaard, Inger Cathrine (2/9 1817 Stubbekøbing, (Tilflyttet fra) 1883 Stubbekøbing Slægtning, Privat Formue).
    KB ved død: Handelsrejsende.

    Bopæl:
    01-11-1899: Willemoesgade 13, 4. sal
    01-11-1900: Frameldt
    01-05-1906: Fra Frederiksberg, til Vesterbrogade 77, 1. sal.

    Bopæl:
    FT 1916, Carit Etlars Vej 8, 3. Sal th, Frederiksberg: Iversen, John Edmund, 17/5 1854 Bursø, Folkekirken, Husfader, Handelsagent, (Indkomst) 10000, (Formue) 25000. Med ægtefælle Iversen, Anna Marie (10/3 1861 Sakskøbing, Folkekirken, Husmoder), og Iversen Wolsgaard, Herman (2/11 1910, Udenfor Trossamfund, Barnebarn, (Fast bopæl) Luxor Egypten), Diedrichsen, Grete Elisabeth (14/7 1910, Folkekirken, Barnebarn, Hollændervej 28, III), Wolsgaard, Christiane Margrete (2/10 1822 Stubbekøbing, Slægtning, (Indkomst) 1224, (Formue) 30700, (Skat) Stat 44,37, Kommune 27,04).


    Død:
    Bopæl Carit Etlarsvej 8, 1. sal.
    Årsag: Cirrhosis hepatis.

    John blev gift med Anna Marie Volsgaard den 9 aug. 1882 i Nykøbing Falster, Falsters Sønder, Maribo. Anna (datter af Carl Emil Wolsgaard og Gotthermine Claudine Gotthard) blev født den 10 mar. 1861 i Sakskøbing, Musse, Maribo; blev døbt den 12 maj 1861 i Sakskøbing, Musse, Maribo; døde den 27 mar. 1939 i Sankt Marcus, Sokkelund, København; blev begravet den 1 apr. 1939 i Frederiksberg, Frederiksberg Ældre Kirkegård. [Gruppeskema] [Familietavle]


  4. 7.  Anna Marie VolsgaardAnna Marie Volsgaard blev født den 10 mar. 1861 i Sakskøbing, Musse, Maribo; blev døbt den 12 maj 1861 i Sakskøbing, Musse, Maribo (datter af Carl Emil Wolsgaard og Gotthermine Claudine Gotthard); døde den 27 mar. 1939 i Sankt Marcus, Sokkelund, København; blev begravet den 1 apr. 1939 i Frederiksberg, Frederiksberg Ældre Kirkegård.

    Andre Begivenheder og Egenskaber:

    • Bopæl: 1930, Frederiksberg, Sokkelund, København; Adresse:
      Carit Etlarsvej 8 - 1. Sal, Frederiksberg C

    Notater:

    Døbt Anna Marie Volsgaard.

    Bopæl:
    FT 1921, Carit Etlarsvej 8, 1 sal tv, Frederiksberg: Iversen, Anna Marie, 10/3 1861, E, Sakskøbing (Tilflyttet fra) 1899 Svendborg, Husmoder, Formue & privat Understøttelse. Med Iversen Wolsgaard, Poul (30/5 1896, U, Sakskøbing, Søn, Skuespiller), Diedrichsen, Ellen (18/4 1885, S, Sakskøbing, Datter, Maskinafskirvning (selvstændig), Diedrichsen, Grete Elisabeth (14/7 1910 Frederiksbeg, Datterdatter).
    FT 1930, Carit Etlarsvej 8, 1 sal tv,: Anna Marie Wolsgaard Iversen, 10/3 1861 Sakskøbing, E, Husmoder, Rentière. Med sønnen Carl Emil Wolsgaard Iversen, (bopæl) Egypten 14/4 1886 Sakskøbing).

    Notater:

    Gift:
    Købmand John Edmund Iversen og Jomfru Anna Maria Volsgaard

    Børn:
    1. 3. Ebba Wolsgaard-Iversen blev født den 19 maj 1883 i Sakskøbing, Musse, Maribo; blev døbt den 24 jun. 1883 i Sakskøbing, Musse, Maribo; døde den 28 mar. 1968 i Valby, Sokkelund, København; blev begravet i apr. 1968 i Frederiksberg, Frederiksberg Kirkegård.
    2. Edmund Wolsgaard-Iversen blev født den 20 maj 1884 i Sakskøbing, Musse, Maribo; blev døbt den 29 jun. 1884 i Sakskøbing, Musse, Maribo; døde den 23 maj 1942 i Frederiksberg, Sokkelund, København; blev begravet den 29 maj 1942 i Frederiksberg, Søndermarken Krematorium.
    3. Ellen Wolsgaard-Iversen blev født den 18 apr. 1885 i Sakskøbing, Musse, Maribo; blev døbt den 17 maj 1885 i Sakskøbing, Musse, Maribo; døde efter feb. 1970 i Frederiksberg, Sokkelund, København; blev begravet efter 1970 i Frederiksberg, Frederiksberg Kirkegård.
    4. Carl-Emil Wolsgaard-Iversen blev født den 14 apr. 1886 i Sakskøbing, Musse, Maribo; blev døbt den 14 aug. 1886 i Sakskøbing, Musse, Maribo; døde den 9 jul. 1962.
    5. Jon Wolsgaard-Iversen blev født den 1 dec. 1889 i Sakskøbing, Musse, Maribo; blev døbt den 9 feb. 1890 i Sakskøbing, Musse, Maribo; døde den 17 aug. 1964 i Simeon-Sankt Johannes, Sokkelund, København; blev begravet den 22 aug. 1964 i Frederiksberg, Frederiksberg Kirkegård.
    6. Poul Wolsgaard-Iversen blev født den 30 maj 1896 i Sakskøbing, Musse, Maribo; blev døbt den 5 jul. 1896 i Sakskøbing, Musse, Maribo; døde den 24 mar. 1946 i Godthåb, Sokkelund, København; blev begravet den 29 mar. 1946 i Frederiksberg, Frederiksberg Ældre Kirkegård.


Generation: 4

  1. 8.  David Grünbaum og døde.

    Andre Begivenheder og Egenskaber:

    • Beskæftigelse: 1822, Wałbrzych, Niederschlesien, Polen; Rabbiner; Adresse:
      Piasczezna Gora

    Notater:

    Navn ifl. Falk. David Grünbaum skrev om sin farfader, at han var rabbiner i Magdeburg, men nævnte ham ikke ved navn.
    Hustru ukendt. Angiveligt var der 10 børn i ægteskabet, hvoraf Marcus Grünbaum var den yngste. (Grünbaum).

    Beskæftigelse:
    Overrabbiner i Piasczezna Gora, Polen, tidligere Sandberg.
    Kilde: JFs arkiv, notat om indbyggere i 1822 i Sandberg, nu Piasczezna Gora i Polen. (pakke 1150)

    Børn:
    1. 4. Marcus Grünbaum blev født den 28 sep. 1825 i Magdeburg, Sachsen Anhalt, Tyskland; døde den 20 mar. 1910 i Randers Købstad, Støvring, Randers; blev begravet den 24 mar. 1910 i Randers, Randers Begravelsesplads.
    2. Johanne Grünbaum døde i 1892 i Magdeburg, Sachsen Anhalt, Tyskland.

  2. 10.  Jonas Philip HartogsohnJonas Philip Hartogsohn blev født den 25 dec. 1821 i Emden, Niedersachsen, Tyskland (søn af Philip Hartog Hartogsohn og Esther Pels); døde den 13 okt. 1902 i Randers Købstad, Støvring, Randers; blev begravet den 17 okt. 1902 i Randers, Randers Begravelsesplads.

    Andre Begivenheder og Egenskaber:

    • Indvandring: 1832, Randers Købstad, Støvring, Randers
    • Beskæftigelse: 1855, Randers Købstad, Støvring, Randers; Børstenbinder
    • Bopæl: 1860, Randers Købstad, Støvring, Randers; Adresse:
      Nygade 112, Randers

    Notater:

    Levned:
    Muligt foto af Jonas Hartogsohn i Randers Stadsarkiv: "Familierne Hartogsohn og Nathansen på tur".

    Indvandring:
    Via København til Randers.

    Beskæftigelse:
    Ved vielsen og igen ved datteren Esthers dåb: Børstenbinder. Siden Børstenbindermester.

    Bopæl:
    FT 1860: Jonas Philip Hartophahn, 38, Husfader. Børstefabrikant, Tyskland. Med ægtefælle Hanne Hartophahn (38, Randers), børnene Gutver Hartophahn (?, Ugift, Hans Datter), Philip Hartophahn (3), Gerda Hartophahn (1), samt en lærling og en tjenestepige.
    FT 1880, Torvestræde, Matr. 561 forhus stuen: Jonas Philip Hartogsohn, 57, børstenbinder og husfader. Med ægtefælle Hanne Hartogsohn født Nathansen (56), børnene Gerda Hartogsohn (20, Ugift), Regine Hartogsohn (18, Ugift), Eduard Hartogsohn (17, lærling hos faderen), Frederikke Hartogsohn (15), Philip Hartogsohn (12), samt en lærling.
    FT 1901, Snaregade: Jonas Hartogsohn, 79, 25 Dec 1821, Engdau. Tyskland, Husfader Børstefabrikant. Med Federikke Hartogsohn (36, Ugift, Husbestyrerinde), samt en Logerende Fabriksarbejderske.

    Død:
    "Jonas Philip Hartogssohn. Børstenbinder i Randers, Torvestræde 5, Forhus. Enkemand. Emden, Ostfriesland, 81 1/2. Død i Randers"

    Begravet:
    Randers 11-40 L. Gravsten afbildet. Sammen med ægtefællen.

    Jonas blev gift med Hanne Betti Nathansen den 22 aug. 1855 i Randers Købstad, Støvring, Randers. Hanne (datter af Nathan Nathansen og Betty Dessauer) blev født den 13 okt. 1823 i Randers Købstad, Støvring, Randers; døde den 29 jan. 1894 i Randers Købstad, Støvring, Randers; blev begravet den 1 feb. 1894 i Randers, Randers Begravelsesplads. [Gruppeskema] [Familietavle]


  3. 11.  Hanne Betti NathansenHanne Betti Nathansen blev født den 13 okt. 1823 i Randers Købstad, Støvring, Randers (datter af Nathan Nathansen og Betty Dessauer); døde den 29 jan. 1894 i Randers Købstad, Støvring, Randers; blev begravet den 1 feb. 1894 i Randers, Randers Begravelsesplads.

    Andre Begivenheder og Egenskaber:

    • Bopæl: 1850, Randers Købstad, Støvring, Randers; Adresse:
      Provstegade 94, Randers

    Notater:

    Fødsel:
    Indført i KB under 18 Sep 1823. Med blyant tilføjet 13/10-23

    Bopæl:
    FT 1850, Randers, Provstegade 94: Abraham Nathansen, 37, Ugift, Slagtermester, Huusf., Fredericia. Med Hanna Nathansen (27, Ugift, hans Søster, Randers), Julius Nathansen (38, Ugift, Broder, Guldsmedesvend, Fredericia), Moses Nathansen (16, Broder, Slagterlærling, Randers), Hermann Nathansen (14, Broder, Skoledicipel), Nathan Nathansen (67, huusfaderens Forældre, nyder Ophold hos ham, Kjøbenh.), Betty Dessauer (58, huusfaderens Forældre, nyder Ophold hos ham), samt en slagtersvend og to tjenestefolk.

    Død:
    Torvestræde 5, Stuen.

    Begravet:
    Randers 11-40 L. Gravsten afbildet. Sammen med ægtefællen.

    Børn:
    1. 5. Esther Hartogsohn blev født den 5 maj 1856 i Randers Købstad, Støvring, Randers; døde den 29 feb. 1920 i Sankt Marcus, Sokkelund, København; blev begravet den 3 mar. 1920 i Randers, Randers Begravelsesplads.
    2. Philip Jonas Hartogsohn blev født den 18 aug. 1857 i Randers Købstad, Støvring, Randers; døde den 18 okt. 1864 i Randers Købstad, Støvring, Randers; blev begravet den 20 okt. 1864 i Randers, Randers Begravelsesplads.
    3. Gerda Hartogsohn blev født den 12 apr. 1859 i Randers Købstad, Støvring, Randers; døde den 20 dec. 1922 i Blågården, Sokkelund, København; blev begravet den 22 dec. 1922 i København, Mosaisk Vestre Begravelsesplads.
    4. Regine Hartogsohn blev født den 15 apr. 1861 i Randers Købstad, Støvring, Randers; døde den 31 okt. 1923 i København, Sokkelund, København; blev begravet den 2 nov. 1923 i København, Mosaisk Vestre Begravelsesplads.
    5. Eduard Jonas Hartogsohn blev født den 12 dec. 1862 i Randers Købstad, Støvring, Randers; døde den 31 mar. 1941 i Randers Købstad, Støvring, Randers; blev begravet den 3 apr. 1941 i Randers, Randers Begravelsesplads.
    6. Frederikke Caroline Hartogsohn blev født den 1 okt. 1864 i Randers Købstad, Støvring, Randers; døde den 17 apr. 1948 i Københavns Kommune, København; blev begravet den 20 apr. 1948 i København, Mosaisk Vestre Begravelsesplads.
    7. Philip Michael Hartogsohn blev født den 10 apr. 1867 i Randers Købstad, Støvring, Randers; døde den 5 dec. 1950 i Randers Købstad, Støvring, Randers; blev begravet den 15 mar. 1951 i Randers, Randers Begravelsesplads.

  4. 12.  Johann Nicolai IversenJohann Nicolai Iversen blev født den 11 apr. 1816 i Hørsholm, Lynge-Kronborg, Frederiksborg; blev døbt den 21 jul. 1816 i Hørsholm, Lynge-Kronborg, Frederiksborg (søn af Frederik Wilhelm Iversen, DM og Charlotte Louise Frederikke Darre); døde den 5 feb. 1891 i Bursø, Fuglse, Maribo; blev begravet den 10 feb. 1891 i Bursø, Fuglse, Maribo.

    Andre Begivenheder og Egenskaber:

    • Beskæftigelse: før 1843, Bursø, Fuglse, Maribo; Lærer
    • Beskæftigelse: ca. 1843, Bursø, Fuglse, Maribo; Degn
    • Bopæl: 1845, Bursø, Fuglse, Maribo; Adresse:
      Sognets skole

    Notater:

    Levned:
    Skolelærer og degn i Burså sogn, uddannet på Jonstrup Seminarium, degn og kirkesanger.
    FT 1840 Maribo, Musse, Hunseby sogn, ugift seminarist på Skolen (nr 75), FT 1860 bosat: Sognets Skole.
    Grünbaum (En Svunden Vår, 12/1) kalder ham "en fordrukken degn".

    Beskæftigelse:
    Uddannet på Jonstrup Seminarium Skolelærer i Bursø sogn.
    Ved vielsen 1843: Degn og skolelærer i Bursø.
    FT 1845: Johan Nicolai Iversen, 29, Skolelærer, Kirkesanger. Med ægtefælle Gunield Chatrine Schrøder 27), børnene Frederick Wilhelm Iversen (1), Hans Jeppesen (12, Plejesøn), samt to tjenestepiger.
    FT 1850: Johan Nicolai Iversen, 34, Skolelærer, Med ægtefælle Gunila Chatrine Schrøder (31), børnene Frederik Wilhelm Iversen (6), Anna Lovise Iversen (4), Nis Schrøder Iversen (2), samt to tjenestepiger.
    1854 ved sønnen Johns dåb: Skolelærer og kirkesanger.
    FT 1860, Sognets skole, Bursø: Johan Nicolai Iversen, 44, Skolelærer og Kirkesanger. Med ægtefælle Gunhild Cathrine Iversen født Schrødder (42), børnene Anna Iversen (14), Nis Schrødder Iversen (11), Fritz Schrødder Iversen (9), John Edmund Iversen (5), samt en tjenestepige.
    Pensioneret skolelærer i FT 1880.


    Beskæftigelse:
    KB ved vielsen: " Degn og Skolelærer fra Bursøe paa Laaland"

    Bopæl:
    FT 1845 og 1860. 1880: et hus - pensioneret skolelærer.

    Død:
    "Johan Nicolaj Iversen. Forhenv. Skolelærer og Kirkesanger i Bursø, født paa Rungstedlund, død i Bursø, 75A."

    Johann blev gift med Gunnild Catharina Schrøder den 13 jul. 1843 i Bjerning, Sønder Tyrstrup, Haderslev. Gunnild (datter af Nis Andkier Schrøder, DM og Annecken Beeck) blev født den 10 nov. 1818 i Sønder Stenderup, Nørre Tyrstrup, Vejle; blev døbt den 20 nov. 1818 i Sønder Stenderup, Nørre Tyrstrup, Vejle; døde den 21 jun. 1900 i Frederik, Sokkelund, København; blev begravet den 26 jun. 1900 i Bursø, Fuglse, Maribo. [Gruppeskema] [Familietavle]


  5. 13.  Gunnild Catharina SchrøderGunnild Catharina Schrøder blev født den 10 nov. 1818 i Sønder Stenderup, Nørre Tyrstrup, Vejle; blev døbt den 20 nov. 1818 i Sønder Stenderup, Nørre Tyrstrup, Vejle (datter af Nis Andkier Schrøder, DM og Annecken Beeck); døde den 21 jun. 1900 i Frederik, Sokkelund, København; blev begravet den 26 jun. 1900 i Bursø, Fuglse, Maribo.

    Andre Begivenheder og Egenskaber:

    • Også kaldet: Gunhild Cathrine Iversen
    • Også kaldet: Gunield Chatrine Schrøder
    • Også kaldet: Gunila Chatrine Schrøder
    • Beskæftigelse: 1840, Østofte, Fuglse, Maribo; Husjomfru; Adresse:
      Præstegården, Østofte By
    • Bopæl: ca. 1900, Majbølle, Musse, Maribo; Adresse:
      Guldborg, Guldborgsund

    Notater:

    Fødsel:
    Skovridergården Ulfshus ifl. KB vedr død.

    Beskæftigelse:
    FT 1840, Østofte Bye, Østofte: Gunhild Catrine Schrøder, 22, Ugift, Huusjomfru. Hos Peter Kofod Ancher (56, Districtsprovst og Sognepræst) og Luise Augusta Thaning (45, hans Kone), med fem børn, præstens søster, og syv tjenestefolk.

    Bopæl:
    Ifl. KB ved død.

    Død:
    "1900 - 21 Juni, Kongeligt Fredericks Hospital i København. ... Gunhild Cathrine Iversen, født Schrøder. Skolelærerenke fra Bursø Sogn, boende i Guldborg, Majbølle Sogn, Musse Herred ... forhen gift med Johan Nicolaj Iversen, Skolelærer og Kirkesanger i Bursø, sidste fælles Bopæl: Bursø. 82 Aar..."

    Børn:
    1. 6. John Edmund Iversen blev født den 17 maj 1854 i Bursø, Fuglse, Maribo; blev døbt den 14 jul. 1854 i Bursø, Fuglse, Maribo; døde den 25 nov. 1920 i Frederiksberg, Sokkelund, København; blev begravet den 1 dec. 1920 i Sakskøbing, Musse, Maribo.
    2. Fredrik Vilhelm Iversen blev født den 16 apr. 1844 i Bursø, Fuglse, Maribo; blev døbt den 19 maj 1844 i Bursø, Fuglse, Maribo.
    3. Anna Louise Iversen blev født den 19 feb. 1846 i Bursø, Fuglse, Maribo; blev døbt den 2 apr. 1846 i Bursø, Fuglse, Maribo; døde den 8 apr. 1929 i Frederiksberg, Sokkelund, København; blev begravet den 13 apr. 1929 i Landet, Sunds, Svendborg.
    4. Nis Schrøder Iversen blev født den 23 jun. 1848 i Bursø, Fuglse, Maribo; blev døbt den 25 jun. 1848 i Bursø, Fuglse, Maribo; døde den 23 aug. 1930 i Gentofte, Sokkelund, København; blev begravet den 28 aug. 1930 i Taarbæk, Sokkelund, København.
    5. Fritz Ferdinand Iversen blev født den 15 nov. 1850 i Bursø, Fuglse, Maribo; blev døbt den 26 dec. 1850 i Bursø, Fuglse, Maribo; døde den 6 jul. 1865 i Bursø, Fuglse, Maribo; blev begravet den 10 jul. 1865 i Bursø, Fuglse, Maribo.

  6. 14.  Carl Emil WolsgaardCarl Emil Wolsgaard blev født den 29 mar. 1827 i Stubbekøbing, Falsters Nørre, Maribo; blev døbt den 2 okt. 1827 i Stubbekøbing, Falsters Nørre, Maribo (søn af Troels Peter Wolsgaard og Maren Green); døde den 18 feb. 1864 i Nykøbing Falster, Falsters Sønder, Maribo; blev begravet den 24 feb. 1864 i Nykøbing Falster, Falsters Sønder, Maribo.

    Andre Begivenheder og Egenskaber:

    • Også kaldet: Carl Emil Petersen Wolsgaard
    • Konfirmation: 3 apr. 1842, Stubbekøbing, Falsters Nørre, Maribo
    • Bopæl: 1845, Stubbekøbing, Falsters Nørre, Maribo; Adresse:
      Grønnegade 44
    • Beskæftigelse: 1850, Stubbekøbing, Falsters Nørre, Maribo; Styrmand; Adresse:
      Grønnegade 44
    • Beskæftigelse: 1858, Stubbekøbing, Falsters Nørre, Maribo; Skibsfører

    Notater:

    Fødsel:
    Fejl i KB vdr, død, som angiver f. 29 Sep 1829 og skriver familienavnet med V.

    Døbt Carl Emil Petersen Wolsgaard.

    Konfirmation:
    Carl Emil Petersen Wolsgaard. Skipper Troels Petersen Wolsgaard fører Skib fra Rusland, og hst Maren Green, her i byen.
    MG i kundskaber og opførsel.

    Bopæl:
    FT 1840: Troels Petersen Volsgaard, 50, skipper. Med ægtefælle Maren Green (53), og børnene Peter Chr. Volsgaard (25, Ugift, til søs), Hans Rasmus Volsgaard (16), Carl Emil Volsgaard (13), Ane Marie Volsgaard (20, Ugift), Christiane Volsgaard (18, Ugift).
    FT 1845: Grønnegade 44, Stubbekøbing: Maren Green, 58, Gift, Skipper Wolsgaards Kone, underholdes af manden som er Borger i Rusland. Med børnene Anne Marie Wolsgaard (25, Ugift, Deres Børn), Christiane Wolsgaard (33, Ugift, Deres Børn), Hans Wolsgaard (21, Ugift, tilsøes Udenlands, Deres Søn), Carl Emil Wolsgaard (18, Ugift, Stubbek. tilsøes Udenlands, Deres Søn).

    Beskæftigelse:
    FT 1850, Grønnegade 44, Stubbekøbing: Petersen Waalsgaard (59, Husfader Skipper, paa Reise. Med ægtefælle Marie Green (62), og børnene Trine Waalsgaard (30, Ugift), Marie Waalsgaard (29, Ugift), Jane Waalsgaard (27, Ugift), Hans Waalsgaard (25, Ugift, Styrmand, fraværende i Coefardifart), Carl Waalsgaard (22, Ugift, Styrmand).

    Beskæftigelse:
    Ved vielsen: Skibsfører. Ang. skibsfører som 18-årig hvor han i Stubbekøbing drev virksomhed sammen med sin far.
    Ved datteren Anna Maries dåb i Sakskøbing: Skipper.
    KB ved død: Skibskaptajn.
    Skonnerten De Fem Søskende var bygget 1831 i Troense, Nykøbing F., forlænget 1859 Det var på 123,14 BRT, målte 74,9 / 74,5 x 200,0 / 19,9 x 10,9 / 10,8 feet (kend.), var af kravel af eg, 1 dæk, 2 master. Hækbygget, fladt spejl, galion med krølle og skæg. Ejer 1859 og endnu 1870 skibsreder M.C. Fæster, Sakskøbing. Forlist 1878-10-30 Anm. på rejse fra Sakskøbing til Antwerpen under en storm drevet i land ved Scheveningen 1878-10-30 og slået til vrag. Besætningen bjærget ved hjælp af redningsbåd fra land.

    Død:
    Skibscaptain De Fem Søskende af Saxkjøbing ... Skibscaptain Volsgaard blev 35 Aar. Han opholdt sig her i Byen for at faa sit Skib repareret (rheumatisk feber)

    Carl blev gift med Gotthermine Claudine Gotthard den 8 jul. 1858 i Stubbekøbing, Falsters Nørre, Maribo. Gotthermine (datter af Albert Hermansen Gotthardt og Maren Jensdatter Boye) blev født den 30 sep. 1833 i Marstal, Ærø, Svendborg; blev døbt den 6 okt. 1833 i Marstal, Ærø, Svendborg; døde den 12 apr. 1899 i Eslöv, Skåne, Sverige; blev begravet den 18 apr. 1899 i Nykøbing Falster, Falsters Sønder, Maribo. [Gruppeskema] [Familietavle]


  7. 15.  Gotthermine Claudine GotthardGotthermine Claudine Gotthard blev født den 30 sep. 1833 i Marstal, Ærø, Svendborg; blev døbt den 6 okt. 1833 i Marstal, Ærø, Svendborg (datter af Albert Hermansen Gotthardt og Maren Jensdatter Boye); døde den 12 apr. 1899 i Eslöv, Skåne, Sverige; blev begravet den 18 apr. 1899 i Nykøbing Falster, Falsters Sønder, Maribo.

    Andre Begivenheder og Egenskaber:

    • Bopæl: 1850, Stubbekøbing, Falsters Nørre, Maribo; Adresse:
      Vestergade 126, Stubbekøbing
    • Bopæl: 1870, Vordingborg Landdistrikt, Bårse, Præstø; Adresse:
      Oringe Sindsygehospital, Vordingborg
    • Bopæl: 1880, Nykøbing Falster, Falsters Sønder, Maribo; Adresse:
      Frisegade 215 - Stuen, Nykøbing Falster
    • Bopæl: 1890, Nykøbing Falster, Falsters Sønder, Maribo; Adresse:
      Mat 34m - Baneanevogterhus, Nykøbing Falster

    Notater:

    Døbt Gotthermine Claudine Gotthard.
    Ved vielsen: Godthardmine Claudine.
    KB ved død Gotthartmine Claudine

    Levned:
    Købte c. 1886 et ledvogterhus på den da nyanlagte jernbane mod Gedser.
    Grünbaum fortæller, at Gottharmine tidligt blev forelsket i sin fætter Hans, som drog til USA som guldgraver. Han fandt guld og blev en velhavende mand, men døde af skorpionbid, kort inden han skulle rejse hjem. Arven efter Hans gjorde Gottharmine ganske velhavende. Efter mandens død oplevede hun depressioner og var flere gange indlagt på nerveklinik.

    Bopæl:
    FT 1850, Vestergade 126: Albert Gotthardt, 36, Skipper, Huusfader, Ærøe. Med ægtefælle Aurelia Gotthardt (21, Kjøbenhavn), og Gothermine Gotthardt (17m, Ugift, Huusfaderens Søster, lever hos familien, Ærøe), samt børnene Jens Gotthardt (9, Stubbekøbing), Anna Gotthardt (7, Stubbekøbing), samt en tjenestepige.

    Bopæl:
    Forstanden berøvet- siden 1869.

    Bopæl:
    FT 1880, Frisegade 215, Forhus Stuen, Nykøbing Købstad: Godthardtmine Claudine Wolsgaard, 46, Enke, Husmoder. Med børnene Anna Marie Wolsgaard (18, Ugift, Hendes barn), Agnes Wolsgaard´(16, Ugift, Hendes barn), og en tjenestepige.

    Bopæl:
    FT 1890, Mat 34m, forhus st. Gjedserbanen (banevogterhus): Gothardmine Claudia Wolsgaard, 56, Enke, Husmoder. Med Agnes Wolsgaard (26, Ugift, Datter), samt en tjenestepige.

    Død:
    akut pneumonia.

    Børn:
    1. 7. Anna Marie Volsgaard blev født den 10 mar. 1861 i Sakskøbing, Musse, Maribo; blev døbt den 12 maj 1861 i Sakskøbing, Musse, Maribo; døde den 27 mar. 1939 i Sankt Marcus, Sokkelund, København; blev begravet den 1 apr. 1939 i Frederiksberg, Frederiksberg Ældre Kirkegård.
    2. Peter Gothard Volsgaard blev født den 17 jul. 1862 i Sakskøbing, Musse, Maribo; blev døbt den 7 sep. 1862 i Sakskøbing, Musse, Maribo; døde den 25 okt. 1864 i Nykøbing Falster, Falsters Sønder, Maribo; blev begravet den 30 okt. 1864 i Nykøbing Falster, Falsters Sønder, Maribo.
    3. Agnes Volsgaard blev født den 8 sep. 1863 i Sakskøbing, Musse, Maribo; blev døbt den 11 okt. 1863 i Sakskøbing, Musse, Maribo; døde den 8 jun. 1947; blev begravet den 13 jun. 1947 i Östra Strö, Östra Strö Kyrkogård.